Wereldprimeur bij Agrotopia in Roeselare. De onderzoekserre van Inagro neemt een innovatieve verticale teeltinstallatie in gebruik. “Dit moet een belangrijke stap in de toekomst van de glastuinbouw worden”, valt te horen. “Hiermee onderstrepen we de ambitie van Vlaanderen als koploper op vlak van duurzame en ruimte-efficiënte landbouw.”
De ingebruikname van deze eerste toren is een cruciaal moment voor de ontwikkeling van vertical farming in Vlaanderen. In de twaalf meter hoge gevelserre van Agrotopia werd de voorbije zes maanden hard gewerkt aan dit grensverleggende project.
Door op verschillende lagen te telen, wordt de beschikbare ruimte optimaal benut. “Iets wat niet alleen kansen biedt voor voedselproductie in verstedelijkte gebieden, maar ook als voorbeeld kan dienen voor bestaande serres overal ter wereld”, zeggen Maarten Ameye van Inagro en Jean-Pierre Coene, ceo van Urban Crop Solutions uit Waregem. Die laatste tekende voor het ontwerp en realisatie.
“Met deze eerste vertical farming toren tonen we hoe vergevorderde indoor farmingtechnologie gecombineerd kan worden met de kracht van natuurlijk zonlicht” – Maarten Ameye van Inagro
Tegen eind dit jaar moeten er drie torens in de gevelserre verschijnen. “Die zijn elk tien meter hoog en hebben telkens achttien bewegende tafels. Dankzij de combinatie van geavanceerde technologieën en een doordacht ontwerp wordt verticale teelt op een duurzame manier geïntegreerd in een serreomgeving. Het systeem maakt gebruik van dynamische en aanpasbare ledverlichting om de plantontwikkeling te stimuleren, maar geniet tegelijk van natuurlijke lichtinval.”
“Met deze eerste vertical farming toren tonen we hoe vergevorderde indoor farmingtechnologie gecombineerd kan worden met de kracht van natuurlijk zonlicht. Technologie en natuur gaan hand in hand.”
Meerwaarde bieden
De toren geeft Inagro, in samenwerking met Universiteit Gent, de kans om de technische mogelijkheden van het innovatieve systeem te onderzoeken, klinkt het. “We ontwikkelen een digitaal model en kunnen via computermodellen snel bepalen waar de aandacht op vlak van belichting en irrigatie naartoe moet gaan.”
In een eerste fase zullen bladgroenten, aardbeien en microgroenten getest worden. “We focussen op gewassen die essentieel zijn in de glas- en stadstuinbouw. “De nieuwe kennis zullen we vertalen naar de huidige systemen en serres én we kunnen advies verstrekken over de implementatie van teelttorens. Dit kan leiden tot mogelijk nieuwe businessmodellen waarbij vertical farming een meerwaarde biedt aan de klassieke glastuinbouw.”
“Dit project kan oplossingen bieden voor de uitdagingen waar onze land- en tuinbouw mee te maken heeft” – gedeputeerde Bart Naeyaert
West-Vlaams land- en tuinbouwgedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V) benadrukt nog de inhuldiging de mogelijkheden van efficiënter ruimtegebruik: “In een verstedelijkt landschap met steeds schaarser wordende landbouwgrond, is deze installatie een uitstekend voorbeeld van hoe we in de hoogte kunnen telen om meer voedsel te produceren op een beperkte oppervlakte.”
“Dit project kan oplossingen bieden voor de uitdagingen waar onze land- en tuinbouw mee te maken heeft. Hiermee bevestigen we de leidende rol van Vlaanderen op het gebied van innovatieve en duurzame voedselproductie.”
Agrotopia opende in 2021 de deuren en is met 9.000 vierkante meter de grootste dakserre van Europa. Het onderzoek richt zich op hydrocultuur en verticale tuinbouw.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier