De landbouwers komen opnieuw op straat, op 14 maart. Dat bevestigt Bart Dickens van Farmers Defence Force. Bovendien zullen nog meer acties volgen. Het is de bedoeling filterblokkades te voeren aan de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent. Antwerps havenschepen en voorzitter van de Port of Antwerp-Bruges Annick De Ridder (N-VA), is daar niet over te spreken: “Dit gaan we niet opnieuw laten gebeuren”, zo laat ze in een reactie weten.
“Ik heb begrip voor de ongerustheid van onze boeren, maar je gaat rond tafel zitten en onderhandelt. Dat heeft het merendeel van de boeren ook gedaan. Het is onaanvaardbaar dat na het gesloten akkoord een groepje radicalen zich opnieuw richting haven richt”, aldus De Ridder, die dreigt met gerechtelijk stappen.
“We zullen mee naar de rechtbank stappen indien nodig, identificeren wie de wet overtreedt (lees: wegen en bedrijven afsluit en doorgang van goederen en onze werknemers verhindert) en de schade maximaal verhalen op al wie onze haven als cruciale infrastructuur afsluit. Oproep ook aan het federale niveau, bevoegd voor politie, om dit keer wél op te treden.”
Door de havens te blokkeren willen de boeren erop wijzen dat het vooral de industrie is die stikstof uitstoot, en niet de landbouw. Landbouwers in heel Europa voeren al maanden actie. Die zijn vooral gericht tegen te strenge (Europese) milieuregels en dalende inkomsten.
Minister toont begrip
Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) begrijpt de bezorgdheden van de boeren, ook na het akkoord dat de Vlaamse regering en de landbouworganisaties vorige maand bereikten. Hij benadrukte in ‘De Zevende Dag’ op VRT 1 wel dat ze moeten oppassen dat ze met hun acties het draagvlak dat ze hebben gecreëerd niet onderuithalen.
Donderdag komen boze boeren opnieuw op straat. Ze plannen filterblokkades aan de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent, om er zo op te wijzen dat het vooral de industrie is die stikstof uitstoot, en niet de landbouw.
“Ik begrijp dat ze vinden dat na de woorden ook de daden moeten komen en ik heb altijd veel begrip getoond voor landbouwers die hun bezorgdheden uitdrukken. Het gaat om een breed Europees fenomeen”, zegt Brouns.
Hij zegt de acties van de boeren dan ook te steunen, maar enkel als die op een “correcte en ordentelijke manier” gebeuren. “Onze havens gaan viseren, de industrie die het zelf moeilijk heeft, vind ik geen goed idee. Ze moeten oppassen dat ze het draagvlak dat er nu is zelf niet onderuithalen”, aldus de minister. “We hebben elkaar nodig, de industrie en de boeren. Het zijn twee strategische sectoren die we op Europees niveau veel meer moeten versterken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier