Het paarse of roze licht dat donderdagnacht aan de hemel te zien was in West-Vlaanderen zorgde voor heel wat vragen, die mensen deelden op sociale media. Helaas gaat het niet om het noorderlicht, maar om het een weerkaatsing van de paarse verlichting uit serres. “Wellicht is men het lichtscherm dat normaal bij zo’n serre gebruikt wordt, vergeten dicht te doen of was er een technisch defect. Dankzij de bewolking kon je de gloed duidelijk en tot ver zien”, legt landbouwer Geert Neerinck uit Ingelmunster uit.
In verschillende Facebookgroepen, van de streek rond Beselare tot Roeselare en zelfs Menen, verschenen donderdagavond heel wat foto’s van de hemel badend in een paarse of roze gloed met daarbij de prangende vraag: ‘Wat is dit?’. Enkele stemmen opperen dat het noorderlicht opnieuw te zien is in België. Maar niets is minder waar. Het gaat om de weerkaatsing van de paarse verlichting vanuit een serre.
Normaal gebruikt iedere serre die zo’n licht gebruikt bij de kweek ook een doek als lichtscherm. “Dat doek wordt dan voor 80 procent dichtgeschoven, zodat de uitstraling van dat paarse licht niet zo groot is. Er blijft een kleine kier van 20 procent open, zodat het vocht van de planten die groeien kan ontsnappen”, legt Geert Neerinck van landbouwbedrijf Neegro uit Ingelmunster uit, die zelf ook dergelijk licht gebruikt bij de kweek van kerstomaten. “Wellicht is men in dit geval vergeten om het lichtscherm dicht te doen of was er een technisch probleem zodat dit niet kon dichtschuiven.”
“Wellicht was men het lichtscherm vergeten dichtschuiven of was er een technisch probleem”
Door de mist en de wolken weerkaatste het licht goed en was het tot ver te zien. “Het is niet rampzalig voor het bedrijf of de teelt dat dit nu gebeurde. Schadelijk is het ook niet, maar het zorgt voor een eigenaardig fenomeen en beeld aan onze hemel. De tomatenteelt is de nummer 1 van serreteelt, die met zo’n licht werkt. In die specifieke sector zit de technologie al het verste. Ondertussen volgen ook al de aardbeien- en paprikateelt in de voetsporen van de ledverlichting.”
Paars werkt het beste
In tomatenserres wordt veelal ledverlichting gebruikt. “Uit de huidige wetenschappelijke kennis blijkt dat rood en bauw licht in de tomatenteelt het best werkt op de groei van de planten. Doordat we die kleuren combineren, krijg je die paarse schijn”, gaat Neerinck verder. “Van andere kleuren is het nog niet bewezen dat ze een meerwaarde bieden bij de groei van de tomatenplanten. Dat moet nog uitgebreid getest worden. Aangezien de prijzen van de energie best hoog liggen, kiezen we dan uiteraard direct voor de juiste kleur, die het meeste rendeert op de planten.”
“Van andere kleuren verlichting is het nog niet bewezen dat ze een meerwaarde bieden bij de groei van de tomatenplanten”
De ledverlichting heeft volgens landbouwer Neerinck verschillende voordelen. “Het is stukken spaarzamer en produceert veel minder warmte. Met ledverlichting gebruiken we tot 40 procent minder elektriciteit. De technologie staat nu eenmaal niet stil. Overdag kiezen we uiteraard voor het natuurlijke licht en gaat het lichtscherm open. Dat is handiger om te werken in de serre, is ook goed voor de planten en zeker voor de bijen. De bijen zorgen voor de bestuiving en oriënteren zich aan de hand van de zon terug naar hun korf. Maar in de winterperiode kan de ledverlichting wel tot 14 uur per dag branden en moeten we op de erg koude dagen ook wat warmte bijstoken”, besluit Geert Neerinck.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier