Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits lanceerde op dinsdag 23 februari de nieuwe Vlaamse eiwitstrategie 2030 in het Oostkampse bedrijf La Vie est Belle. De bedoeling is om de productie van plantaardige eiwitten te stimuleren, zowel in onze dagelijkse voeding als in dierenvoer.
Hilde Crevits moest haar bezoek aan La Vie est Belle in Oostkamp noodgedwongen een weekje uitstellen. Wegens de besmetting van een medewerkster met covid-19 vertoefde de Vlaamse minister vorige week voor de derde keer in quarantaine. “Wees gerust, ik ben negatief getest”, zei ze tijdens haar bedrijfsbezoek.
Dat Hilde Crevits de Vlaamse eiwitstrategie in dit bedrijf lanceerde, is geen toeval. La Vie est Belle verwerkt al jaren producten zoals quinoa, soja en kikkererwten tot vegetarische hamburgers en falafels. “In lijn met de voedingsaanbevelingen is het belangrijk dat consumenten uit een gevarieerd lokaal aanbod van eiwithoudende voedingsmiddelen kunnen kiezen om aan hun individuele noden te voldoen.”
Soja en quinoa
“Nieuwe teelten, zoals soja en quinoa, zijn in Vlaanderen nog beperkt tot 50 hectare, maar zitten zowel bij de boeren als bij de consument in de lift. Er wordt ook onderzoek gevoerd om rassen van lupine, linzen en kikkererwten te selecteren die in ons Vlaams klimaat potentiel kunnen gedijen”, aldus de minister.
Samen met zestien partners uit de agrovoedingsketen wil Vlaanderen tegen 2030 een duurzame, diverse en toekomstgerichte eiwitvoorziening realiseren. “Dat doen we aan de hand van zes thema’s”, verduidelijkt Hilde Crevits. Duurzaam diervoeder, duurzame dierlijke productie, meer plantaardige eiwitten, meer nieuwe eiwitten (uit insecten, algen, schimmels en bacteriën), meer productdiversiteit en een duurzame eiwitconsumptie.
Tien miljoen euro
Vlaanderen investeert de komende jaren 10 miljoen euro in de eiwitstrategie. “We voorzien extra stimulansen voor de boeren, zodat het landbouwbeleid kan hervormd worden en landbouwers overtuigd worden om diverser te telen”, aldus Hilde Decleer. Ze wil alle neuzen in dezelfde richting hebben en kan hiervoor rekenen op de steun van Agentschap Zorg en Gezondheid, Agrolink, Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Belgian Feed Association (BFA), Bioforum, Boerenbond, Bond Beter Leefmilieu, Comeos, Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, Departement Landbouw en Visserij, Departement Omgeving, Fevia, Flanders’ Food, Groene Kring, Innovatiesteunpunt, Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), Unie Belgische Catering (UBC), Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) en Vlaams Instituut Gezond Leven.
De komende maanden wordt een actieprogramma opgemaakt om uitvoering te geven aan de strategie. Elk van de partners zal hieraan een concrete bijdrage leveren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier