In het Limburgse Kortessem zijn een veertigtal jonge boeren dinsdag begonnen met een tractorestafetterondrit doorheen Limburg. De landbouwers willen de komende dagen met hun actie aandacht vragen voor hun toekomst, die steeds verder onder druk komt te staan. Hun boodschap: om te blijven zorgen voor voedsel en landschap zijn jonge boeren onmisbaar. Afsluiten gebeurt zaterdag in West-Vlaanderen, waar Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) woont.
De toekomst van jonge boeren wordt beperkt op vier vlakken, haalt de Groene Kring aan. Het stikstofdossier dreigt een grote impact te hebben op de mogelijkheid om een landbouwbedrijf uit te baten. Bovendien ligt de vergunningsverlening bijna volledig stil en wordt het ondernemerschap van jonge boeren zo beperkt. Daarnaast zet het steeds veranderende beleid de rechtszekerheid van boeren op de helling. Daar komt nog bij dat de toegang tot grond steeds schaarser wordt, waardoor jongeren geen ruimte hebben om te boeren. Dit alles dreigt ervoor te zorgen dat jonge boeren en hun familiebedrijven niet meer verder kunnen.
De jonge land- en tuinbouwers willen mee zoeken naar een oplossing, zodat ze minder stikstof produceren. “Ze willen mee zorgen voor de toekomst en ze willen dat ook mee bepalen”, zei Lotte Arkens van de Groene Kring bij aanvang van de actie in Kortessem.
Megastallen
Jonge landbouwers hebben daarnaast ook vaak moeilijkheden om uit te breiden. De buurtbewoners zien niet graag een grote kippen- of varkenskwekerij in hun achtertuin opduiken. De actie startte daarom symbolisch aan een landbouwbedrijf dat de laatste paar maanden te maken kreeg met heel wat protest tegen zijn uitbreidingsplannen. De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde in februari de vergunning voor een megastal van 177.300 slachtkippen, na beroep van de buurtbewoners en het actiecomité. Dat zogenaamde stikstofarrest was een primeur: voor het eerst werd een vergunning verbroken op basis van het stikstofargument.
Rond zulke dossier vraagt Arkens meer overleg. “Kom met ons praten in plaats van tegen ons te praten”, zegt ze. “We staan open om samen een oplossing te zoeken. Maar meestal is een vernieuwing, en niet zozeer een uitbreiding, van een vergunning beter voor de omgeving, milieu en natuur.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier