Hoeveslagerij De Bouvrie opent deuren voor bezoekers: “Al vier generaties in familie”

Marc De Bouvrie hoopt dat zijn zoon als vijfde generatie de hoeveslagerij overneemt. © LM
Lara Merlevede
Lara Merlevede Reporter

Hoeveslagerij De Bouvrie in Avelgem is al jarenlang in handen van de familie Bossuyt. De huidige eigenaars zijn ondertussen al de vierde generatie binnen dezelfde familie die de boerderij uitbaten. “Met onze zoon is de vijfde generatie meer dan waarschijnlijk”, vertelt Marc.

Deze edelhertenfokkerij bevindt zich op een historische hoeve, omringd door de vruchtbare velden van de Scheldevallei. De hoeve bestaat al sinds de twaalfde eeuw en is sinds 1898 in bezit van de familie Bossuyt. “We zijn heel trots op onze hoeveslagerij en manier van werken. Het is een gemengd bedrijf, met zowel veeteelt als akkerbouw. Op de akkers wordt er vooral met geïntegreerde bestrijdingsmethoden gewerkt en passen we ook erosiemaatregelen toe. We doen ook aan randenbeheer. We behandelen de natuur met respect voor de biodiversiteit”, legt Marc uit.

Duurzame veeteelt

“Onze boerderij wordt op een duurzame en milieuvriendelijke manier uitgebaat. Het kweken gebeurt op een diervriendelijke en ecologische wijze. De verkoop van al ons vlees bevindt zich op de hoeve zelf, wat een economische en ecologische meerwaarde biedt. Wij focussen sterk op het ambachtelijke. Dat is voor ons heel belangrijk”, vertelt Marc.

“Er wordt dan ook enkel vlees verkocht van eigen kweek, onder meer vlees van onze edelherten, Blonde d’Aquitaine runderen en kalveren, lammeren en varkens die buiten grazen. Daarnaast hebben we ook schapen en kippen op de boerderij. We maken hier ook onze eigen charcuterie, in beperkte mate. Wij staan bijvoorbeeld bekend om onze hertenpaté en hertensalami”, vult Marc aan.

De Bouvrie staat bekend om hun hertencharcuterie.
De Bouvrie staat bekend om hun hertencharcuterie. © gf

hertencharcuterie

“Vanaf begin mei tot eind september organiseren we vaak bedrijfsbezoeken. Daarbij krijgen de bezoekers een introductie over de rijke historie van onze hoeve. We geven hen een rondleiding bij onze edelherten, Blonde d’Aquitaine runderen en andere dieren. Als afsluiter voorzien we een degustatie van hertencharcuterie met een glaasje. Onze trouwe klanten kunnen de herten tijdens deze periode ook altijd gratis bezoeken na afspraak. Daarnaast bieden we ook lekkere hoevepicknicks aan, bestaande uit volledig West-Vlaamse hoeveproducten van de Freezebeeze, hoeve Ysenbaert en onze eigen hoeve.”

Meer informatie op www.debouvrie.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier