Europese erkenning voor biodynamische boerderij De Blauwe Spie: “We behoren met ons bedrijf bij de top 50”

De Blauwe Spie van Mattias Plaetevoet (45) en Adelheid Mahieu (39) uit Noordschote behoort tot de top vijftig van regeneratieve landbouwbedrijven in Europa. Het biodynamische landbouwbedrijf levert hun producten aan zowat tweehonderd horecazaken. “Dat we met ons bedrijf bij de top vijftig van Europa behoren, is een mooie erkenning”, zegt Mattias.
Regeneratieve landbouw verenigt principes van voedselproductie met ecologische en sociale aspecten. Het doel is een voedsel- en landbouwsysteem ontwikkelen dat ecologisch, sociaal en economisch duurzaam en weerbaar is, van het veld tot op het bord. De Blauwe Spie behoort op dat vlak tot de Europese top.
Voor lichaam en ziel
“Wij telen groenten, kruiden en eetbare bloemen, in totaal 635 verschillende soorten”, zegt Mattias Plaetevoet. “Die zijn niet alleen bio gecertificeerd, maar ook biodynamisch. Bio staat voor het feit dat we geen gebruik maken van kunstmatige of chemische bemestings- en bestrijdingsmiddelen. Biodynamisch betekent dat het voedsel goed is voor ons lichaam, maar ook voor de ziel. Wij geloven dat het zowel fysiek de mens voedt als zijn geest en bewustzijn.”
“We voelen heel veel erkenning vanuit ‘The Top 50 Farmers Network’”, gaat Mattias verder. “Ze zijn hier ook ter plaatse geweest en volgen ons al twee jaar op. De organisatie weet heel goed waarmee we bezig zijn en hoe hard we moeten werken. Ze tonen respect, niet alleen voor de vijftig beste maar ook voor de vijfhonderd andere boeren die de top vijftig niet haalden.”
Groei
“We leveren aan zo’n tweehonderd horecazaken over heel het land waaronder Willem Hiele van het gelijknamige restaurant in Oudenburg, Vilhjalmur Sigurdarson en Joke Michiel van de Souvenir in Gent, Tom Pauwelyn van Elders in Gent, Jonathan Devogel van Klei in Ieper, Kobe Desramaults van Eliane in Brussel, bakkerij Decock in Oostende en Thijs Landuyt van Tijst in Ieper”, overloopt Mattias. “Ik voel ook dat er bij de jongeren meer aandacht is voor kwaliteitsvolle en ethisch verantwoorde voeding. Dat is iets dat aan het groeien is.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier