Alexander Tanghe en Brenda Vileyn kweken pioenrozen

Brenda Vileyn en dochter Elena bij de bloemenautomaat aan de oprit van de hoeve: “We hebben drie kleuren: diverse tinten roze, wit en rood.” © AB
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Landbouwer Alexander Tanghe is de zesde generatie Tanghe op de Grote Fockewerve in de Noord-Ossenaarstraat. Vijf jaar geleden begonnen hij en zijn vrouw Brenda op een stukje akkerland met het kweken van bloemen. Hun pioenrozen zijn een blijver en sinds vorige week in zelfbediening ook te koop in een koelcel aan de inrit van de hoeve.

Alexander Tanghe (42) en Brenda Vileyn (42) wonen met hun kinderen Raphaël en Elena op de mooie ouderlijke hoeve van Alexander. Akkerbouw en veeteelt zijn hier de hoofdactiviteiten. Omdat de boer des huizes hier net iets meer liefhebberij heeft in veldwerk, bouwde hij de veestapel twaalf jaar geleden af. Er moest wél iets in de plaats komen. Brenda – die deeltijds als verpleegkundige werkt en van thuis uit de liefde voor bloemen meekreeg – wilde graag bloemen kweken. En zo geschiedde ook.

Nederland

“Alexander en ik zijn naar een tuinbouwbeurs in Nederland geweest en we hebben ons bijgeschoold”, vertelt Brenda. “In 2019 hebben we onze eerste aanplant gedaan. Om te kunnen ervaren wat hier het best gedijt, hebben we van alles uitgeprobeerd: achillia, rozenbottels, blauwe distel, pioenrozen… Vandaag staan hier enkel nog rozenbottel en pioenrozen, maar het plan is om ook de rozenbottel te stoppen. Voor ons is dit té arbeidsintensief. De vele blaadjes moeten manueel afgehaald worden én er hangen ook nog eens doornen aan. De pioenrozen zijn onze blijver. We vinden ze mooi en ze zijn het best combineerbaar met onze andere werkzaamheden.

Baas

“Ook het weer is hier de baas, net zoals voor al onze andere teelten”, komt Alexander tussen. “Normaal gezien zijn de pioenrozen plukklaar tegen Moederdag. Is het voorjaar zonnig, dan zijn ze er wellicht eind april al, is het een koud voorjaar, dan schuiven we twee weken op. Om de oogst wat te spreiden, kweken we deels buiten en deels onder tunnels. Het weer is een allesbepalende factor. Koud en bewolkt betekent minder bloemen. Laat het dan weer een week zonnig en warm zijn, dan is dat hier een explosie van bloemen en kan het zo druk zijn dat we enkele dagen bijstand van de familie moeten vragen. De automaat aan het begin van de dreef is nieuw. We leverden de voorbije jaren heel wat aan de veiling, maar dit is ook een leuke manier van verkoop. Er zijn drie categorieën van boeketten beschikbaar: 10, 15 en 25 euro. We mochten al heel wat positieve reacties ontvangen. Ons bedrijfje heet trouwens Pioenrozen Elra, een verwijzing naar de namen van onze kinderen”, glundert Brenda nog. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier