Inagro, het West-Vlaamse onderzoeks- en adviescentrum voor de land- en tuinbouwsector, voert al meer dan tien jaar onderzoek naar insectenkweek. Hun werk rond de meelwormen en zwarte soldatenvliegen is nu bekroond door de Europese Commissie. Het onderzoekscentrum prijkt nu op de Innovation Radar. “Dit maakt onze resultaten breed toegankelijk én we krijgen zo de kans om onze internationale netwerken te versterken”, klinkt het trots.
Toen Inagro in 2013 insectenonderzoek opstartte, was dat nog eerder schoorvoetend. “Echt in een achterkamertje van onze gebouwen”, glimlacht David Deruytter (37), sinds 2017 onderzoeker insectenkweek bij het centrum. “Mijn voorganger Jonas Claeys heeft toen echt de bakens verzet.”
Vandaag bestaat de afdeling uit een vierkoppig team en heeft het een stevig uitgebouwd laboratorium en praktijkcentrum ter beschikking. “De afgelopen tien jaar is zowel vanuit de overheden als de maatschappij de interesse in duurzame voeding en circulaire voedingssystemen toegenomen”, legt hij uit.
“We zien ook steeds meer een shift van lineaire landbouw naar een meer gesloten circuit. Neem nu bijvoorbeeld de bloemkoolteelt. Het loof – de koolbladeren – wordt na de oogst weggegooid, terwijl die vol nuttige elementen zitten. Die kunnen door meelwormen omgezet worden in nuttige eiwitten die als voedingsstof gebruikt kunnen worden.”
Voedingspatroon
Vandaag is niet alleen het team insectenkweek betrokken bij tal van onderzoeken. “Ook een pak andere afdelingen werken met ons samen. Denk daarbij aan akkerbouw, biologische groenten, tuinbouw onder afdekking, eetbare paddenstoelen en aquacultuur. Daar ligt meteen ook onze grote sterkte. Bij Inagro voeren we onderzoek op praktijkschaal, over diverse teelten heen.”
“We hebben tien online videolessen gemaakt om je tot insectenkweker om te scholen”
Inagro focust vooral op de meelworm en de zwarte soldatenvlieg. “Wereldwijd zijn er miljoenen verschillende soorten insecten, waarvan er zo’n 2.000 eetbaar zijn voor de mens. Wij focussen bewust op twee voor de landbouwwereld erg nuttige exemplaren. Wij doen onderzoek naar het optimale kweekklimaat: temperatuur, luchtvochtigheid, lichthoeveelheid… Ook het voedingspatroon nemen we onder de loep. Wat eten de insecten het liefst en waardoor groeien ze het best. Daarbij gebruiken we onder andere de reststromen van de landbouw: bijvoorbeeld witloof- en preiwortels. Op die manier brengen we de beste kweekomstandigheden in kaart.”
Europese top
Het praktijkcentrum bestaat uit kweekkamers met klimaatsturing, een zeeflokaal en onderzoeksruimte met klimaatkasten, emissiesensoren en geoptimaliseerde kweekkooien. “De ideale plek om ons onderzoek op praktijkschaal te voeren, wat van onschatbare waarde is voor de sector. Onze direct inzetbare kennis draagt bij tot de wereldwijde ontwikkeling van de insectenwereld. Daarmee maken we ook effectief het verschil en behoren we tot de Europese top. Met onze bevindingen kunnen insectenkwekers in het werkveld meteen aan de slag gaan.”
De erkenning door de Europese Commissie stemt het team en Inagro bijzonder trots. “Die kregen we voor onze bijdragen aan het Horizonproject Susinchain, waarbij we een wereldwijde ringtest deden – exact dezelfde proef op verschillende locaties – en we publiceerden daarna een standaardprotocol voor voederproeven bij meelwormen en zwarte soldatenvliegen. In november lanceren we ook een boek met alle standaardprocedures.”
De Europese Commissie plaatste Inagro nu ook op haar Innovation Radar. “Zo wordt ons werk breed toegankelijk. Deze erkenning zet onze innovatieve drijfveer in de mondiale sector van de insectenkweek extra in de verf.”
YouTube-lessen
Inagro dicht zichzelf, naast de onderzoekende rol, ook een adviserend karakter toe. In die optiek maakte het, samen met hogescholen Vives en Thomas More, tien videolessen om landbouwers te begeleiden naar een (gedeeltelijke) omschakeling tot insectenkweker. Die zijn op het YouTube-kanaal van Inagro te bekijken.
“We staan nog maar aan het prille begin van de insectenkweek”, aldus David. “We willen nog tientallen jaren doorgedreven onderzoek voeren en verder pionieren. Want dat insecten een steeds prominentere rol in onze land- en tuinbouw zullen spelen, staat buiten kijf.”
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier