Kjell (30) en Mounir (28) openen broodjeszaak ’t Smeerkotje in Oostende: “3 euro voor een smos”

Kjell Borremans en Mounir Lebsir willen de prijzen voor hun broodjes betaalbaar houden: “Iedereen moet bij ons een broodje kunnen eten.” © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Vrienden Kjell Borremans en Mounir Lebsir willen een bezoek aan een broodjeszaak in Oostende betaalbaar maken en openden daarom ’t Smeerkotje – de naam hoeft weinig uitleg – in de Torhoutsesteenweg. “We willen het vooral van de massa hebben en daarom kunnen we onze prijzen betaalbaar houden”, klinkt het.

In de nabijheid is er geen broodjeszaak te bespeuren en net dat is de reden dat Kjell en Mounir voor deze locatie kozen. ’t Smeerkotje bevindt zich in de Torhoutsesteenweg, tussen de Elisabethlaan en de Stuiverstraat. “We kozen voor deze locatie omdat we hier ook in het midden van twee middelbare scholen zitten”, vertelt Mounir. Vlakbij heb je immers het Ensorinstituut en het VTI. We mikken dus vooral op de leerlingen van beide scholen, maar ook op bedrijven.”

Horecamicrobe

Zowel Mounir als Kjell hebben ondertussen de nodige horeca-ervaring opgedaan. “Ik kreeg het eigenlijk een beetje met de paplepel ingegeven”, legt Kjell uit. “Mijn ouders baatten vroeger een feestzaal uit en zo kreeg ik ook een beetje die horecamicrobe te pakken. Ik werkte uiteindelijk in een horecazaak in Westende, maar het leek me tijd om op mijn eigen benen te staan.”

“We weten wat we aan elkaar hebben en dat is belangrijk als je samen een zaak wil runnen”

In Karim vond Kjell de ideale partner om samen een zaak uit te baten. “We kennen elkaar al zo’n vijf jaar en vertrouwen elkaar”, zegt Mounir. “We weten wat we aan elkaar hebben en dat is belangrijk als je samen een zaak wil runnen. Uiteindelijk kwamen we snel tot een akkoord wat we wilden doen. En dat is dus ’t Smeerkotje geworden.”

Betaalbaar

Betaalbare broodjes, daar draait het bij het duo om. “Er zijn heel wat broodjeszaken die onbetaalbaar zijn voor mensen die het wat minder breed hebben”, legt Mounir uit. “Ik heb al bedragen gezien van zes of zeven euro voor een broodje. Ik vind dat absurd. Nu, die mensen zullen wel een reden hebben om die prijs aan te rekenen, maar wij willen dat niet doen. Bij ons betaal je voor een smos bijvoorbeeld 3 euro, net als voor de andere broodjes. Voor een broodje met vis vragen we 4 euro. Dat is betaalbaar voor iedereen. Iedereen moet de kans krijgen om bij ons een broodje te eten.”

Rekenen op massa

Ook Kjell stond meteen achter dat idee. “We weten bijvoorbeeld dat leerlingen een bepaald budget hebben om een broodje te eten en we willen hen die kans bieden. Toch werken we met kwaliteitsproducten. Maar we rekenen een beetje op de grotere massa. We boeken dan wel minder winst per broodje, als we er veel verkopen, dan houden we uiteindelijk even veel over”, aldus Kjell.

’t Smeerkotje is elke dag open van 7 uur tot 17 uur. Op zondag is de zaak gesloten. Je vindt ’t Smeerkotje in de Torhoutsesteenweg 288, Oostende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier