Keukenbouwers van sterrenchefs begraven strijdbijl

Tim Boury en zijn team koken in een keuken van Bossuyt Grootkeukens. © STEFAAN BEEL
Olaf Verhaeghe

Vraag de grootste Belgische sterrenchefs waar ze hun keuken haalden en ze nemen je mee naar de oevers van de Leie. Op amper vier kilometer van elkaar, in Kuurne en Harelbeke, vochten Bossuyt Grootkeukens en Maes Inox een hevige concurrentiestrijd uit. Tot nu. Dinsdag kondigden de twee bedrijven aan te fusioneren. “Nu de emoties uit het verleden rusten, is dit mogelijk”, zegt zaakvoerder Karl Bossuyt.

Wat hebben The Jane in Antwerpen, Noma in Kopenhagen en Likoké in Les Vans met elkaar gemeen? En waar ligt de gelijkenis tussen De Karmeliet, Hertog Jan en Boury? De eerste drie koken in een keuken van Maes Inox, de laatste drie bestelden hun fornuis vier kilometer verderop, bij Bossuyt Grootkeukens.

De voorbije jaren streden beide kmo’s om dezelfde klanten, om hetzelfde personeel ook. Een concurrentie op het scherpst van de snee, erkent Karl Bossuyt. Hij is de derde generatie bij het Kuurnse bedrijf. Bossuyt Grootkeukens werd in 1926 opgericht, door Leon Bossuyt. Vandaag runt Karl samen met zijn broer Steven het bedrijf dat naast horeca ook bedrijfs- en schoolkeukens maakt.

We zitten sowieso in een nichesector waarbij klanten vaak maar één keer om de 15 of 20 jaar komen aankloppen. Daarnaast vind je ook personeel met een dergelijke specifieke achtergrond niet al te makkelijk. Neem daar nog eens onze ligging bij – wij in Kuurne, Maes Inox in Harelbeke – en dan weet je dat de strijd hevig kan worden. Iedereen in de sector wist dat ook, waardoor ze ons soms tegen elkaar uitspeelden.” Positief voor de persoonlijke relatie tussen de zaakvoerders van Bossuyt en Maes Inox was dat allerminst.

Investeerders

Maes Inox werd in 1993 opgericht door Herman Maes. Het bedrijf startte als importeur van exclusieve fornuizen, maar groeide al snel uit tot ontwerper en installateur. Vorig jaar gaf de familie Maes de dagelijkse leiding uit handen aan investeringsgroep Vybros. In april, na het definitieve vertrek van Maes, nam Vybros het bedrijf volledig over en kwam Michiel Meire aan het hoofd. “Sinds de investeerders er zijn, werd er voorzichtig toenadering gezocht”, aldus Karl Bossuyt. “Heel logisch, want zij wilden vooral de sector beter leren kennen.”

Die verkennende gesprekken verliepen zo goed, dat op korte termijn zelfs fusieplannen op tafel kwamen te liggen. “Dat komt voor velen misschien als een verrassing, maar nu de emoties uit het verleden wat kunnen rusten, is een samenwerking echt wel mogelijk”, zegt Karl Bossuyt nog. “De coronacrisis heeft alles in een stroomversnelling gebracht, dat geef ik eerlijk toe. Maar de gesprekken liepen al langer. We zijn wel zes weken dicht geweest, waardoor we de focus volledig op de fusie konden leggen.”

Michiel Meire van Maes Inox en Steven en Karl Bossuyt van Bossuyt Keukens
Michiel Meire van Maes Inox en Steven en Karl Bossuyt van Bossuyt Keukens© gf

Personeel blijft

Beide keukenbouwers smelten samen onder een nieuwe holding, BOSSUYT, die meteen de onbetwiste marktleider op het vlak van horecakeukens in ons land wordt. De dagelijkse leiding komt in handen van de broers Bossuyt, samen met Michiel Meire. Investeerdersgroep Vybros toont zich bereid om mee te werken aan een langetermijnwerking. “Alle 65 personeelsleden van beide firma’s blijven aan boord“, stelt Michiel Meire. “Dat is net ook de kracht van deze samensmelting: we kunnen het beste van onze beide werelden samenbrengen.”

“Klopt”, stelt Karl Bossuyt. “Bij Maes Inox beschikten ze bijvoorbeeld over een uitzonderlijk sterk ontwerpteam, terwijl wij daarentegen op het vlak van productie een paar streepjes voor hadden. Door de handen in elkaar te slaan, verzekeren we de klant van een volledige realisatie die tot in de puntjes is verzorgd. Van de eerste schetsen tot de definitieve installatie.”

Alle activiteiten worden samengebracht op de site aan de Noordlaan in Kuurne. Een bewuste keuze, zo blijkt. Vlak bij de huidige bedrijfsgebouwen van Bossuyt ligt nog een groot stuk grond waar in de loop van 2021 een gloednieuw logistiek centrum moet oprijzen. “De huidige opslagruimte kunnen we dan gebruiken om de productiecapaciteit te verdubbelen. Het is de bedoeling om na de bouwvakantie, halfweg augustus, iedereen een plekje op de site in Kuurne te kunnen geven. Tegen het einde van het jaar moeten we kunnen starten met de bouw”, aldus Karl Bossuyt nog.

Na corona

Zo goed als alle bestaande klanten van Inox Maes komen uit de horeca, voor Bossuyt Grootkeukens is dat net iets minder dan de helft. Hoewel de bestellingen tot maart goed bleven komen, wordt 2020 toch een uitdagend jaar. “Zoals ik zei: we zijn zes weken dicht geweest, maar dat levert op korte termijn niet meteen problemen op. Wel zullen we, zodra de horeca weer kan openen, stevig moeten doorwerken om die zes weken in te halen. Toch is deze fusie een heel mooie basis voor wat komt”, besluit Karl Bossuyt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise