Maak een account aan en switch eenvoudig tussen jouw favoriete magazines

Historisch weinig vis aangevoerd in 2024: de populairste soort blijft… inktvis

Inktvissen zijn goed voor een vijfde van onze totale Vlaamse visvangst in de zee. © JAMES ARTHUR GEKIERE BELGA
Phebe Somers

Vanuit de havens in Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort werd er vorig jaar 11.896 ton vis aangevoerd, zo’n 600 ton minder dan het jaar ervoor. Er wordt gesproken over een historisch dieptepunt in de aanvoer van de commerciële Vlaamse zeevisserij. Opvallend: voor het tweede jaar op rij worden de populaire schol en tong van de troon gestoten door… de inktvissen.

De Vlaamse visserij staat gekend als een gemengde visserij en de vangst bestaat dan ook uit verschillende visbestanden die tegelijk opgevist worden. Inktvissen – waaronder zeekat en pijlinktvis – zijn met 3.043 ton de meest gevangen soort, net zoals vorig jaar, en is daarmee goed voor een vijfde van de totale aanvoer van de commerciële Vlaamse zeevisserij in zowel binnen- als buitenland. (lees verder onder de grafiek)

Schol en tong vervolledigen de top drie en nemen in 2024 respectievelijk 12,7 procent en 12,4 procent van het totale aangevoerde volume voor hun rekening. “Toch zien we dat deze nieuwe soorten, die zich nu in groot aantal in onze viswateren bevinden, het verlies aan inkomsten niet compenseren”, klinkt het bezorgd bij Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister voor Zeevisserij.

Dure tong

In totaal registreerde de commerciële Vlaamse zeevisserij een totale aanvoer van 15.033 ton vis, waarvan 11.519 ton toekwam in onze Belgische havens. De totale vangst daalde met 5,6 procent, waardoor de visvangst op een historisch dieptepunt terecht is gekomen. De haven van Zeebrugge blijft het meeste vis binnenhalen, zo’n 6.516 ton om precies te zijn. Gevolgd door Oostende met een aanvoer van 5.202 ton en Nieuwpoort met 177 ton. Die laatste tekende trouwens de sterkste daling op, namelijk 17,3 procent.

“De vissers werken hard voor een mooie variatie, ze verdienen onze steun”

Samen met de vangst in de buitenlandse havens van de Vlaamse Zeevisserij levert dit een waarde van bijna 84 miljoen euro op, ongeveer zes miljoen euro minder dan in 2023. “Dit is aanzienlijk voor onze kleine Belgische vloot. Door de daling van de visquota noteren we twee jaar na elkaar een daling van de inkomsten. Onze vissers werken hard om het ganse jaar door te zorgen voor een variatie in aanvoer. Ze verdienen onze steun, daarom roep ik op om de vis van het seizoen te kopen, aangevoerd door onze vissers”, pleit Crevits.

Ondanks het feit dat inktvissen het vaakst opgevist werden, leveren die toch niet de meeste centen op. Die eer is weggelegd voor de tong, die een aanvoerwaarden van 33.858.000 euro liet neerschrijven. De gemiddelde prijzen voor alle vissoorten bleef tevens stabiel, die bedroeg vorig jaar zo’n 5,58 euro per kg, al variëren de prijzen sterk volgens soort.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content