Hippe croques en plantaardige desserts: een perfect huwelijk. Madame Croqu’o gaat in zee met VALI

Zahra (links) van Madame Croqu'o en Valerie (rechts) van VALI sweet but different brengen hun culinaire talenten samen. © Maxime Petit
Phebe Somers

Wanneer Zahra D’Haene (21) tijdens de tweede coronalockdown haar croquebar opende, had ze geen idee hoe dat zou uitdraaien. Acht maanden na datum is ze klaar voor een nieuw hoofdstuk, dit in de vorm van een samenwerking met Valerie Deraedt (47), die vanaf deze week haar plantaardige taartjes levert in de zaak in Heule.

Een orthopedagoge in spé met wilde dromen, zo kun je Zahra wel omschrijven. De voormalige Tinneke van Heule speelde al langer met het idee om ooit een foodconcept uit te werken. Het verbod op contactonderwijs en veel tijd om te experimenteren in de keuken leidde uiteindelijk tot de geboorte van Madame Croqu’o. Niet eenvoudig, te midden een pandemie, maar het tragere tempo lag haar wel. “Dat was voor mij een positief, gegeven, aangezien ik als student-ondernemer ook nog gewoon afstandsonderwijs volg om mijn diploma te behalen”, lacht Zahra. Op massale vraag van de klanten kocht en pimpte ze na vier maanden een tweedehands foodtruck, om ook op (privé)evenementen mensen te kunnen laten genieten van haar uitgebreid assortiment. Want bij Madame Croqu’o staat zoveel meer op de kaart dan een traditionele croque monsier. Eentje met gerookte kip, brie, gebakken spek of champignons? Of toch liever een bagel met avocado en gerookte zalm? Zahra schudt het allemaal uit haar mouw.

Glutenvrij brood kan ik niet aanbieden, dus zocht ik een andere manier om die doelgroep tegemoet te komen

Toch ontbrak er nog iets, vond de jonge onderneemster zelf. “Al heel snel werd het duidelijk dat er een bepaalde doelgroep vaak wordt vergeten. Zelf heb ik geen allergieën en volg ik geen speciaal dieet, dus initieel dacht ik daar niet zo hard over na. Maar steeds meer klanten stelden vragen over de ingrediënten, omdat ze bijvoorbeeld lactose- of glutenintollerant zijn. Om die doelgroep tegemoet te kunnen komen, kwam ik al snel op het idee om samen te werken met iemand die plantaardige, glutenvrije patisserie aanbiedt. De mama van een vriend van mij is de beste vriendin van Valerie, zo was de keuze snel gemaakt!” (lees verder onder de post)

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Bewust

De Kortrijkse Valerie gaf haar carrière in de marketingwereld op en richtte in 2019 de onderneming Vali sweet but different op. Geen vanzelfsprekende stap, of toch? “Ik ben altijd al bezig geweest met gezonde voeding. Ik ben zelf geen vegan, maar wanneer je bezig bent met pure vormen van patisserie, kom je al snel uit op plantaardig. De taartjes die ik maak, zijn vrij van gluten, lactose, geraffineerde suikers en dierlijke producten. Maar het is niet de bedoeling dat we enkel de doelgroep bereiken die daar nood aan hebben. De dessertjes zijn gewoon lekker, en uiteraard maken we het duidelijk aan de klanten welke ingrediënten ze bevatten, maar dat moet niet benadrukt worden”, vertelt Valerie. Ondanks het feit dat Valerie’s zaak door de pandemie een tijdlang stil lag, heeft ze veel groei geboekt. Haar gouden tip voor Zahra luidt als volgt: ” Je moet goed weten wat je wil en daar 100 procent voor gaan. Mensen hebben altijd een mening over hoe je het moet aanpakken. Blijf dicht bij je eigen idee en maak bewuste keuzes.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise