Regering wil niet dat Zeebrugge nog langer draaischijf is voor Russisch gas

Een tanker met gas bij aankomst in de haven van Zeebrugge. © BELGA

De federale regering wil niet langer dat Zeebrugge nog als draaischijf dient voor vloeibaar gemaakt Russisch aardgas (lng). “Steun aan Oekraïne heeft geen zin als je de Russische oorlogsmachine blijft voeden”, aldus minister van Energie Tinne Van der Straeten.

Vandaag varen nog steeds Russische ijsbrekers geladen met lng naar Zeebrugge. Eens aangekomen wordt dat gas vaak overgeslagen naar andere tankers, op weg naar de wereldmarkt voor lng. De hoeveelheden zijn niet min. Zo was de voorbije zes maanden 53 procent van het lng dat per tankschip in Zeebrugge aankwam, afkomstig uit Rusland, en een aanzienlijk deel van dat gas (36 procent) vertrekt onmiddellijk weer per schip of vrachtwagen naar andere bestemmingen.

Gasnetbeheerder Fluxys, de uitbater van de lng-terminal in Zeebrugge, heeft daar een langetermijncontract over met het Russische bedrijf Yamal. Die langetermijncontracten kunnen niet zomaar worden opgezegd, klonk het steeds.

Geen Europese sancties

Die overslag en invoer van Russisch aardgas bleef tot nu toe buiten de Europese sancties. Binnen de Europese Unie is er wel consensus om alle invoer van Russische fossiele brandstoffen tegen 2027 te stoppen. Maar ons land bepleit nu als Europees voorzitter om daar effectief werk van te maken, en steunt daarom elk initiatief om de overslag van lng op Europees niveau aan banden te leggen.

Er is meer “urgentie”, aldus de minister, gezien de oorlogssituatie de voorbije weken. Mogelijk maakt zo’n verbod de komende weken deel uit van een nieuw EU-sanctiepakket. Door het nemen van sancties, zo klinkt de redenering, kunnen de langetermijncontracten worden opgezegd.

Binnen de federale regering is het men daarover eens, aldus Van der Straeten. “Het is de twee. En we helpen Oekraïne door onder meer humanitaire hulp en F-16’s te sturen, en we stoppen de Russische oorlogsmachine. Anders heeft hulp geen zin.”

Geen gevolgen prijsvorming

Volgens de regering zou het verbieden van de transit van Russisch gas geen negatieve gevolgen mogen hebben op de prijsvorming voor gas en de bevoorradingszekerheid van ons land. Een technische werkgroep onderzoekt welke gevolgen een Europees verbod op overslag zou hebben op de lopende contracten op Zeebrugge, bevoorradingszekerheid en prijsvorming. “Als er contractueel overmacht kan worden ingeroepen, kunnen leveringsslots in Zeebrugge vrijkomen voor bijvoorbeeld aanvoer van meer lng uit de VS”, aldus de minister, “en zal de maatregel geen negatieve gevolgen hebben op de prijsvorming voor gas of voor de bevoorradingszekerheid van ons land en Europa.”

Binnen ons land moet er wel unanimiteit zijn met de gewesten. Onder meer in Vlaanderen zou er enige “weestand” zijn over de mate waarin die langetermijncontracten kunnen worden opgezegd. “Als er weerstand is ingegeven door oprechte bezorgdheden, zoals de impact op de gasprijs, dan kunnen we die weerleggen. Maar ik kan me niet inbeelden dat er een principieel probleem zou bestaan”, aldus Van der Straeten.

Koninklijke missie

Minister Van der Staeten is momenteel in Namibië. Ze maakt deel uit van een koninklijke missie naar het Afrikaanse land, met als doel de samenwerking rond groene waterstof uit te diepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier