Haven wordt eigenaar van eigen bestuursgebouw en zal het renoveren

De voormalige Zeevaartschool is een bekend gebouw in de Oostendse haven. © Port Oostende
Redactie KW

Haven Oostende koopt het gebouw van de voormalige Zeevaartschool, al jaren in gebruik als bestuursgebouw van de haven, van het Vlaams Gewest. De haven wil het gebouw restaureren en renoveren.

Tot 1992 werd het in Oostende heel bekende gebouw uit 1931 in de Slijkensesteenweg gebruikt als Hogere Zeevaartschool. Op dat ogenblik was het nog eigendom van de Regie der Gebouwen. Nadien, met de regionalisering van het onderwijs, kwam het gebouw in handen van het Vlaams Gewest. Haven Oostende nam in maart 1997 haar intrek in het gebouw.

De voormalige Zeevaartschool kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot het begin van 20e eeuw. In de loop der jaren heeft de Zeevaartschool verschillende veranderingen en aanpassingen ondergaan om gelijke tred te houden met de evolutie van de maritieme sector en de toenemende eisen van de moderne scheepvaartindustrie. Hoewel de school haar oorspronkelijke functie als opleidingsinstituut verloor, bleef het gebouw een herkenbaar en historisch kenmerk van de Oostendse maritieme geschiedenis.

Betonrot en stabiliteit

De voorbije vijf jaar investeerde Haven Oostende al 764.062 euro om het gebouw veiliger en meer ergonomisch te maken. Sinds 2019 werden ontbrekende plannen van het gebouw opgesteld en werd er onderzoek, inclusief zettingsmetingen over de diverse jaren heen, uitgevoerd om de staat van het gebouw volledig en gedetailleerd in kaart te brengen.

Nu heeft Haven Oostende een bedrag van ruim 1 miljoen euro betaald aan het Vlaams Gewest om het gebouw te verwerven, zodat een grondige renovatie en restauratie kan plaatsvinden. Er zijn immers aandachtspunten op het vlak van onder meer betonrot en stabiliteit. Voor dit project zal Haven Oostende als nieuwe eigenaar bouwheer zijn. De beslissing om de historische locatie te verwerven en te renoveren, getuigt van de toewijding van Haven Oostende aan het behoud van het maritieme erfgoed en het stimuleren van verdere groei en ontwikkeling.

“In 2020 werd het gerenoveerde douanegebouw verworven, nadien werd Stapelhuis Entrepot getransformeerd naar een landmark in de haven. De renovatie en restauratie van het Havenhuis is een volgende logische stap. De 3 gebouwen vormen samen met het havenkapiteinsgebouw, dat door het Vlaams Gewest gerenoveerd werd, een vier-eenheid”, duidt ceo Dirk Declerck van Haven Oostende.

Meerdere jaren werk

Haven Oostende zal tijdens de renovatie en restauratie verhuizen naar Stapelhuis Entrepot. De start van de renovatie en restauratie is gepland voor volgend jaar en zal meerdere jaren in beslag nemen. “Met deze investering bevestigt Haven Oostende haar toewijding aan het versterken van haar positie en het stimuleren van duurzame groei en ontwikkeling in de regio, net zoals Stapelhuis Entrepot”, zegt schepen en Havenvoorzitter Charlotte Verkeyn (N-VA)

“Met de verwerving en de geplande renovatie door Haven Oostende, belooft de voormalige Zeevaartschool een nieuw hoofdstuk te openen in haar geschiedenis”, vindt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “De locatie zal haar erfgoedwaarde behouden en zo bouwen we verder aan een duurzame en sterke toekomst voor onze havenstad.” (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier