Haven Oostende dient bezwaar in tegen Frans windmolenpark voor kust van Duinkerke

De haven van Oostende. © PM

De haven van Oostende zal bezwaar indienen tegen het windmolenpark dat Franse energiemaatschappijen willen bouwen voor de kust van Duinkerke. Volgens de haven zou het windmolenpark de vaarroutes tussen de haven van Oostende en die van het Verenigd Koninkrijk blokkeren. Er loopt sinds vandaag, maandag, een openbaar onderzoek van de Franse overheid over de vergunningsaanvraag voor het windmolenpark.

De Franse overheid organiseert nog tot 18 mei een openbaar onderzoek over de vergunning voor het windmolenpark. De Franse energiemaatschappijen Eoliennes en Mer de Dunkerque (EMD) en Réseau de Transport d’Electricité (RTE) willen het park bouwen op tien kilometer voor de kust van Duinkerke. Er zouden 46 windmolens komen tot 300 meter hoogte. Er is in België veel kritiek op het project, onder meer van de gemeenten aan de Westkust. Ook de haven van Oostende is tegen het windmolenpark op die locatie.

Vaarroutes naar VK blokkeren

Het windmolenpark zou volgens de havens vaarroutes naar het VK blokkeren. “Er is 170 jaar lang een verbinding geweest tussen de haven van Oostende en de zuidelijke havens in de UK, waaronder Dover. Dat die routes sinds 2013 niet meer gebruikt werden, is irrelevant”, zegt de CEO van Haven Oostende Dirk Declerck. “We zijn namelijk volop bezig om weer een verbinding op poten te zetten. Het is not done dat het internationale recht gefnuikt wordt.”

Minister van Noordzee Paul Van Tigchelt nodigde eerder iedereen die mogelijk hinder zou ondervinden van het park uit om deel te nemen aan het openbaar onderzoek. Volgens Van Tigchelt heeft de federale regering bovendien een alternatief uitgewerkt voor het windmolenpark, waarbij het dieper in zee wordt geplaatst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier