Eet eens een wafel met garnalen: meer dan 80 kustchefs zetten noordzeegarnaal in de kijker via ‘Zee van Smaak’

De Brusselse wafel met grijze garnalen van chef-kok Gregory Slembrouck bezorgde de jury het sterkste wowgevoel. © Jan D’Hondt/Ateljé D
Redactie KW

Met de nieuwe editie van ‘Zee van Smaak’ zet het provinciebedrijf Westtoer de schijnwerpers op de lokale producten uit de Noordzee. Van 15 september tot 15 oktober presenteren 88 kustchefs het beste uit de Noordzee. Dit jaar staat de noordzeegarnaal centraal, samen met de seizoensgebonden noordzeevissen schartong en pladijs. Chef-kok Gregory Slembrouck van restaurant The Eatery uit Oostduinkerke won de bijhorende wedstrijd met een Brusselse wafel met grijze garnalen.

Luc Abbeloos, algemeen directeur Westtoer: “De visserij, de Belgische vissers en de noordzeegastronomie behoren tot het DNA van de kust. De kust telt tientallen grote en kleine adressen die verse noordzeevis op de menukaart plaatsen. Voor Zee van Smaak wordt intens samengewerkt met de visserijsector en de vele chefs langs de kust. Met dit project willen we bezoekers laten proeven van de rijke smaak van onze garnalen en laten ervaren hoe ze vers aan land komen.”

Naast de originele bereidingen van de 88 chefs zorgt ook het project Beleef de Noordzeegarnaal voor een extra dimensie. Met een hele reeks initiatieven worden bezoekers uitgenodigd om kennis te maken met de veelzijdigheid van dit unieke streekproduct.

Campagnevideo

Naast nieuwe projecten in Oostende en Nieuwpoort speelt de noordzeegarnaal de hoofdrol in een campagnevideo. Met 5.000 displays in kustlogies presenteert Westtoer via een QR-code het verhaal van de noordzeegarnaal.

Beleef de Noordzeegarnaal wordt gesteund door Toerisme Vlaanderen. “De grijze noordzeegarnaal is een unieke delicatesse”, zegt schepen van Koksijde Stéphanie Anseeuw.

Unesco-erkenning

“Er is geen betere plek om de winnaar te kronen van een smaakwedstrijd rond de noordzeegarnaal dan Oostduinkerke. Het blijft een prachtig zicht in onze gemeente: die geel geklede vissers, op Brabantse trekpaarden, die het groengrijze water van de Noordzee trotseren om grijze garnalen te vangen.”

“Sinds 2013 pronkt De Garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van Unesco. Met deze Unesco-erkenning engageert de gemeenschap rond de garnaalvisserij te paard zich om dit erfgoed te borgen. Dat wil zeggen: actie ondernemen zodat deze praktijk blijft bestaan en wordt doorgegeven aan de volgende generaties.”

(lees verder onder de foto)

Van 15 september tot 15 oktober presenteren 88 kustchefs het beste uit de Noordzee.
Van 15 september tot 15 oktober presenteren 88 kustchefs het beste uit de Noordzee. © GE

Het verhaal van de garnaal vind je in de nieuwe Zee van Smaak-pocketgids waarin de noordzeeproducten en de kustchefs centraal staan. De pocketgids presenteert recepten met garnalen, maar nodigt vooral uit om de culinaire en maritieme troeven van de kust te ontdekken. De pocket (NL & FR) is gratis te verkrijgen via de deelnemende restaurants en bij de diensten voor toerisme aan de kust.

Zee van Smaak is niet alleen een culinaire actie, maar ook een belangrijk initiatief om de Belgische vissers en het toerisme aan de kust te ondersteunen. De actie zet zich in voor een duurzame, lokale visserij en versterkt de verbinding tussen streekgastronomie en de Noordzee.

Wedstrijd

De felbegeerde titel van de wedstrijd Zee van Smaak gaat naar restaurant The Eatery uit Oostduinkerke. De wedstrijd daagde getalenteerde chefs uit om inspirerende gerechten te maken met de garnalen uit onze Noordzee. De Brusselse wafel met grijze garnalen van chef-kok Gregory Slembrouck bezorgde de jury het sterkste wowgevoel in deze culinaire wedstrijd.

Gregory is ondertussen een veelwinnaar, want hij won ook al de wedstrijd Vedette Crevette. Hij was zeven jaar chef in restaurant Le Mystique uit Brugge, dat in de Gault&Millau een mooie score van 14,5 op 20 haalde. Gregory en gastvrouw Cathy Verbeeke baten hun nieuwe culinaire parel uit aan de Albert I-laan 166 in Oostduinkerke. (GE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier