Drijvend zonnepark voor Oostende

Het Blue Accelerator-testplatform is zichtbaar vanaf de kust van Oostende. © (GF)
Hannes Hosten

De Blue Accelerator, het testplatform op zee voor de kust van Oostende, verwelkomt volgend jaar een drijvend zonnepanelenpark dat voldoende energie kan leveren voor 1.000 gezinnen. Nog een ander proefproject met zonnepanelen op zee start ook in 2022.

De Blue Accelerator is een testplatform op zee, waar onder meer de POM West-Vlaanderen, de Universiteit Gent, de hogeschool Vives en het VLIZ bij betrokken zijn. Er staat momenteel heel wat op stapel.

“We zijn trots om aan te kondigen dat de projectpartners van het Europese project EU-SCORES voor de Blue Accelerator als locatie voor het zonnepanelenpark kozen”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “In totaal wordt er ongeveer 15 miljoen euro vrijgemaakt voor het zonnepark.”

Voor 1.000 gezinnen

De realisatie van dit zonnepanelenpark is in handen van het Nederlandse bedrijf Oceans of Energy, dat vorige maand al begon met de technische voorbereidingen om in het najaar van volgend jaar met de bouw van haar zonnepark te kunnen beginnen.

Zonnepanelen moeten op termijn tussen windmolens op zee komen

“De zone bij de Blue Accelerator is de perfecte locatie omdat de hoogtechnologische meetapparatuur van het lab alles kan monitoren”, legt Jean de Bethune uit. “De installatie wordt ook verbonden met een netaansluiting op de walkant. Er wordt gemikt op een levering van 3321 MWh te leveren aan het Belgische net of een equivalent aan elektriciteitsvoorziening voor 1000 gezinnen.”

Nog een testproject

Naast de zonnepanelen van EU-SCORES maakt ook het consortium MPVAquaproject, van Tractebel, DEME, Jan De Nul Group, Soltech en UGent, gebruik van deze zone om hun prototype van speciale zonnepaneelstructuren in een maritieme omgeving te testen. Ook dat zal in 2022 gebeuren. Als het project succesvol is, wordt hun eerste commerciële zonnepark op zee verwacht binnen vijf tot tien tien jaar.

Van beide projecten is de bedoeling dat de zonnepanelen op termijn tussen de windmolens van een bestaand windpark komen en zo de opbrengst verdubbelen. “Door complementaire energiebronnen als wind, zon en golven te combineren, creëer je een hybride energiepark, met lagere kosten per opgewekte megawattuur”, aldus Jean de Bethune. “Op termijn kan het een doorbraak betekenen om schone energie in kustgebieden te voorzien.”

De technologie rond drijvende zonnepanelen krijgt de laatste tijd heel wat aandacht. “De technologie om energie via zonnecellen uit de zon te halen staat al op punt. Maar de grote uitdaging is om de systemen resistent te maken aan de impact van zout uit het water of de verwoestende kracht van de golven. Blue Accelerator is het perfecte testlabo om in deze domeinen stappen te zetten.”

Mosselen en drones

Maar ook onder water is er een en ander aan het gebeuren in de Blue Accelerator-zone. Vorig weekend startte Colruyt Group een aquacultuurtest voor mosselgroei op. Aandachtige wandelaars op de strekdam van Oostende spotten sinds vorig weekend gele drijvers rond de Blue Accelerator. Deze maken deel uit van de testinstallatie van Colruyt. Onder het zeepeil zijn de drijvers met een hoofdlijn verbonden. Daaronder zullen verschillende soorten constructies hangen om mosselen aan te groeien. Met dit longlinesysteem wil Colruyt Group de groeiontwikkeling bestuderen en diverse technieken voor installatie, onderhoud en oogsten testen.

Toekomstgericht zijn er ook plannen om Blue Accelerator als uitvalsbasis voor vliegende, varende en duikende drones te gebruiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier