Antwerpse Voka vraagt ontslag havenbaas Jacques Vandermeiren

In januari was ceo Jacques Vandermeiren (links) van Port of Antwerp-Bruges te gast op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Zeebrugse havengemeenschap. © Apzi-Voka
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Tot in Zeebrugge zindert de uitgelekte brief waarmee Voka Antwerpen-Waasland om het ontslag van havenbaas Jacques Vandermeiren vraagt. De Antwerpse ondernemersorganisatie vindt dat die te weinig naar de bedrijven luistert. Ook de Zeebrugse bedrijvenvereniging Apzi-Voka voelt een grotere afstand dan vóór de havenfusie.

Vorige week woensdag 24 juli gingen in Port of Antwerp-Bruges de poppen aan het dansen. Zakenkrant De Tijd publiceerde een brief waarin Voka Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland aan de raad van bestuur vroeg om CEO Jacques Vandermeiren te ontslaan. Volgens de Antwerpse ordernemersorganisatie moest er ingegrepen worden wegens “een jarenlang gebrek aan luisterbereidheid naar de bedrijven”. De druppel die de emmer deed overlopen, zou een recent conflict met chemiereus BASF geweest zijn.

Geen cultuurverschil

Apzi, de Zeebrugse tak van de Voka-familie, vraagt al sinds de aanloop naar de havenfusie in april 2022 om voldoende dialoog met de private ondernemingen. “Dat stond van bij het begin in ons tienpuntenplan voor een geslaagde fusie”, zegt general manager Hendrik Sohier van Apzi-Voka. “De voormalige Maatschappij van de Brugse Zeehaven (MBZ) was voor onze ondernemers vrij snel toegankelijk en vóór belangrijke beslissingen was er telkens overleg. MBZ en Apzi werkten ook vaak samenaan initiatieven om de haven voort te stuwen. Die betrokkenheid is naar ons gevoel afgenomen en vervangen door een eigen koers vanuit het Havenhuis in Antwerpen. Op het eerste gezicht leek dit een cultuurverschil tussen Zeebrugge en Antwerpen, maar volgens de brief van vorige week gaat het blijkbaar om een algemene spanning tussen het management van Port of Antwerp-Bruges en de bedrijven in de haven. Wij zijn alleszins niet gekant tegen de persoon Jacques Vandermeiren en zijn team en blijven ons constructief opstellen.”

Gesloten deuren

Na drie woelige dagen kwamen de betrokken partijen in Antwerpen overeen om de pijnpunten en opmerkingen achter gesloten deuren te bespreken. Sindsdien kwam er geen signalen meer naar buiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier