Handelaars in Oostende willen af van belasting op reclamestickers: “Je weet niet meer wat mag en wat niet”

Schepen Charlotte Verkeyn, Luc Mangodt en Geert De Lombaerde. © LB
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Handelaars in Oostende pleiten voor het afschaffen van een belasting voor het aanbrengen van een reclamesticker op hun etalage. Wie immers dezelfde sticker, met pakweg de naam van de zaak, aan de binnenkant kleeft, moet niets betalen. Geert De Lombaerde vindt de maatregel niet eerlijk en trekt de belasting in vraag.

Geert De Lombaerde heeft in de Hendrik Serruyslaan zijn kantoren met de studio van Be One radio en hij brengt ook zijn eigen magazine uit. Aan de buitenkant van zijn pand hangt een sticker met het magazine op groot formaat. Jaarlijks betaalt hij 90 euro, oftewel 22 euro per vierkante meter, omdat de sticker aan de buitenkant hangt. Als die aan de binnenkant van hetzelfde raam zou hangen, dan kost het Geert, jawel… niets.

Geen eerlijk beleid

Geert pleit er dan ook voor om de absurde belasting af te schaffen. “Veel ondernemers vermijden deze belasting door de stickers aan de binnenkant van hun vensters te bevestigen. Dit leidt tot een situatie waarbij er geen eerlijk en consistent belastingbeleid wordt gevoerd en ondernemers ongelijk worden behandeld”, zegt Geert.

De ondernemer uit de Oostendse binnenstad vraag aan het centrummanagement een aanpassing van de huidige belastingregels met betrekking tot reclamestickers op vensters aan te vragen bij de Stad Oostende. “Schaf die belasting op reclamestickers volledig af ongeacht of deze aan de binnen- of buitenkant van de vensters worden geplaatst”, aldus De Lombaerde.

“We hebben als handelaar al zoveel regels waar we aan moeten voldoen. Het is een kluwen aan het worden”

Luc Mangodt, voorzitter van het centrummanagement en de spreekbuis voor de handelaars in het centrum, gaat volledig akkoord. “Het is een goed idee. We hebben als handelaar al zoveel regels waar we aan moeten voldoen. Het is een kluwen aan het worden. Op den duur weet je niet meer wat er mag en wat niet en waar je voor moet betalen en waarvoor niet. Ik hoop dat we tot een vereenvoudiging kunnen komen. Je moet tegenwoordig al naar het Economisch Huis stappen om te weten waar je overal mee in orde moet zijn. Je moet nu eigenlijk betalen om je eigen naam op je etalage te plaatsen.”

Nog meer steun

Schepen Charlotte Verkeyn (N-VA) is voorstander om de belasting op de uithangborden af te schaffen. “Dat is ooit ingevoerd door een vorige legislatuur jaren geleden. De bestickering was toen nog niet van goede kwaliteit en om te vermijden dat er allemaal losse stickers plakken, werd dat belast en aan de binnenkant niet. Doorheen de jaren werd die belasting behouden, maar ondertussen is de kwaliteit van de stickers wel verbeterd. Er lag dan ook al een voorstel klaar om de belasting af te schaffen of te vereenvoudigen mocht het budgettair moeilijk zijn. Zo zou het afficheren van je eigen naam kunnen vrijgesteld worden. Degene die voorstander zijn in de komende legislatuur om dat af te schaffen hebben het maar te gebruiken en in te voeren”, zegt Verkeyn.

Er is alvast goed nieuws want ook burgemeester Bart Tommelein geeft nu aan dat hij voorstander is om de belasting af te schaffen of aan te passen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier