"Met 'Dine & Cook - Fine Horeca Fashion' zijn we een toeleverancier van de horeca en weten we als geen ander hoe hard deze sector wordt getroffen door de coronamaatregelen", vertelt Kristof D'Hondt. "Veertien jaar geleden startte ik mijn bedrijf van nul op. Al die tijd kon ik rekenen op de steun van mijn cliënteel, nu is het aan mijn beurt om hetzelfde te doen."

Tot 50 procent van huurgeld

Het zette de ondernemer aan om een foundation op te richten: Heart For Horeca vzw. "De overheid doet al enorme inspanningen om de bedrijven een hart onder de riem te steken, maar helaas zal dit niet genoeg zijn voor zij die geen financiële draagkracht hebben. Daarom willen wij juist de startende organisaties, die maximaal drie jaar bestaan, de mogelijkheid geven om verder hun passie uit te oefenen. We willen eenmalig tot 50 procent van het maandelijkse huurgeld betalen."

Geldschieters

Om de kas te spijzen, kijkt de foundation naar iedereen die geregeld uit eten gaat. "Belgen zijn bourgondiërs en zien chefs als topartiesten. Daar moeten we in de toekomst van kunnen blijven genieten. Daarom vragen we aan de mensen om het bedrag dat ze normaal dagelijks, wekelijks of maandelijks aan horecazaken zouden spenderen, nu te storten naar Heart For Horeca. Dan kijk ik zowel naar particulieren als bedrijfsleiders, van kleine tot zeer grote ondernemingen. Zij zijn de doelgroep tot wie we ons richten. Hoe meer geld we kunnen inzamelen, hoe meer startende horecazaken we kunnen helpen."

Tot slot richt Kristof D'Hondt zich tot alle ondernemers. "Met deze foundation richten we ons exclusief op de horeca, maar ik roep mensen in andere sectoren op om hetzelfde te doen. Spring in de bres, sla de handen in elkaar."

Meer info: www.heartforhoreca.be

Matthias De Caluwé van Horeca Vlaanderen: "Mijn grootste zorg is stabiliteit in de sector"

Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen, Belga
Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen © Belga

Matthias De Caluwé, afgevaardigd-bestuurder van Horeca Vlaanderen, heeft nog niks gehoord over het bestaan van de foundation Heart For Horeca: "'t Kan zijn dat mijn medewerkers hierover al een mail gekregen hebben. Maar we krijgen als Horeca Vlanderen dezer dagen duizenden mails binnen. Er worden vanuit de private sector tal van initiaitieven genomen om de coronacrisis te bestrijden. Wat ik ten zeerste apprecieer."

"Laat mij toe om dit bizar initiatief even te evalueren, vooraleer een definitief oordeel te vellen namens de sector. Hoe zal die foundation aan geld geraken? Hoe zullen de fondsen eerlijk verdeeld worden? Mijn grootste zorg is stabiliteit binnen onze sector. Maatregelen dienen in eerste instantie om onze horeca ondernemers ten goede te komen."

Huur opschorten

"Momenteel probeert Horeca Vlaanderen in eerste instantie onze politici te overtuigen om maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat onze horeca kan overleven", gaat Matthias De Caluwé verder. "Dat heeft al geleid tot de Vlaamse hinderpremie en het overbruggingsrecht. Bovendien onderhandelen wij met brouwerijen om de vaste kosten onder controle te houden. Vaak zijn brouwerijen eigenaar van panden waarin horecazaken gevestigd zijn. Wij pleiten voor het opschorten van de handelshuur of zelfs de kwijtschelding van enkele maanden."

"Datzelfde vragen wij ook aan andere eigenaars. Werk in samenspraak met de restauranthouder of cafébaas die uw pand huurt een compromis uit ! Want de eigenaar heeft er ook geen baat bij, als de zaak volgend jaar failliet gaat en leeg komt te staan. Ik hoor van Sandra Timmerman, de voorzitter van Horeca Brugge, dat er in Brugge al een aantal eigenaars bereid zijn om voor de maand april alvast de huur kwijt te schelden."

"Over Heart for Horeca kan ik weinig kwijt, het initiatief klinkt nogal vaag. Hoe dan ook, elk initiatief moet onze horecazaken 100 procent ten goede komen. We ontvangen veel projectaanvragen, Horeca Vlaanderen ziet er altijd nauwgezet op toe dat alles naar onze ondernemers gaat. Dé remedie is dat de Vlamingen eens deze crisis bezworen is, lokaal denken. Onze middenstand en de korte keten ondersteunen, massaal genieten van onze prachtige horecazaken. En lekker gaan eten in onze uitstekende Vlaamse restaurants. Alleen op die manier kunnen wij deze crisis te boven komen", aldus Matthias De Caluwé.

Valentine startte pas Tarteline: "Is dit niet te mooi om waar te zijn?"

De jonge Brugse ondernemer Valentine Vanhove (25) startte midden december haar zaak Tarteline in de Philipstockstraat op. Ze bakt er wafels en funnel cakes voor haar klanten. Vooral take-away maar binnen in haar zaak is er zitplaats voor een tiental personen. Op vrijdag 13 maart zag zij zich verplicht om haar zaak te sluiten omwille van de coronacrisis. Sindsdien zit zij als pas gestarte zelfstandige zonder inkomen.

"Uiteraard zou het tof zijn als een foundation de helft van mijn maandelijks huurgeld zou betalen. Dat spreekt vanzelf! Want de kosten blijven oplopen, zonder inkomen wordt dit dramatisch", zegt Valentine Vanhove. "Het initiatief van Kristof D'Hondt klinkt alvast mooi en hartverwarmend. De grote vraag is of er veel mensen bereid zullen zijn om geld te storten aan deze foundation. Aangezien zoveel personen door de coronacrisis tijdelijk werkloos zijn, vraag ik mij af of er velen reserve over hebben om startende zelfstandigen uit de nood te helpen."

"De corona-epidemie viel in als een bom. En toch voelde ik nog nooit zoveel verbondenheid onder de mensen, iedereen is warm en hartelijk. We zitten immers allemaal in hetzelfde schuitje. Ik hoop op een succesverhaal voor de foundation Heart for Horeca, maar is dit niet te mooi om waar te zijn?"

(Olivier Neese en Stefan Vankerkhoven)

"Met 'Dine & Cook - Fine Horeca Fashion' zijn we een toeleverancier van de horeca en weten we als geen ander hoe hard deze sector wordt getroffen door de coronamaatregelen", vertelt Kristof D'Hondt. "Veertien jaar geleden startte ik mijn bedrijf van nul op. Al die tijd kon ik rekenen op de steun van mijn cliënteel, nu is het aan mijn beurt om hetzelfde te doen."Het zette de ondernemer aan om een foundation op te richten: Heart For Horeca vzw. "De overheid doet al enorme inspanningen om de bedrijven een hart onder de riem te steken, maar helaas zal dit niet genoeg zijn voor zij die geen financiële draagkracht hebben. Daarom willen wij juist de startende organisaties, die maximaal drie jaar bestaan, de mogelijkheid geven om verder hun passie uit te oefenen. We willen eenmalig tot 50 procent van het maandelijkse huurgeld betalen."Om de kas te spijzen, kijkt de foundation naar iedereen die geregeld uit eten gaat. "Belgen zijn bourgondiërs en zien chefs als topartiesten. Daar moeten we in de toekomst van kunnen blijven genieten. Daarom vragen we aan de mensen om het bedrag dat ze normaal dagelijks, wekelijks of maandelijks aan horecazaken zouden spenderen, nu te storten naar Heart For Horeca. Dan kijk ik zowel naar particulieren als bedrijfsleiders, van kleine tot zeer grote ondernemingen. Zij zijn de doelgroep tot wie we ons richten. Hoe meer geld we kunnen inzamelen, hoe meer startende horecazaken we kunnen helpen."Tot slot richt Kristof D'Hondt zich tot alle ondernemers. "Met deze foundation richten we ons exclusief op de horeca, maar ik roep mensen in andere sectoren op om hetzelfde te doen. Spring in de bres, sla de handen in elkaar."Meer info: www.heartforhoreca.be