Fleur viert jubileum met familiedag ten voordele van Ons Tehuis: “40 jaar passie voor groen”

Een deel van de Fleur-collega's ging het parcours al even uittesten. © API
Anton Peene Reporter

In 1984 werd Fleur opgericht als een kleinschalig bedrijf. Vier decennia later is het uitgegroeid tot een internationale groothandel van planten en toebehoren voor groenspecialisten. Dit jubileum willen ze niet zomaar voorbij laten gaan, want op zaterdag 31 augustus pakt het bedrijf uit met de Fleur Classics: een benefiet waarbij je kan wandelen, fietsen of gewoon langskomen naar de gezellige bar. Alle inkomsten zijn voor Ons Tehuis in Ieper.

Francis Vanpoucke is al 25 jaar zaakvoerder. “We zijn een bloeiende familiale onderneming die al 40 jaar een passie voor groen heeft”, vertelt hij. “Ik ben er al bij van bij het prille begin, toen ik hier begon als bediende. We zaten toen nog in de Beselarestraat in Dadizele. Sinds 28 jaar zijn we gevestigd in de Proostdiestraat in Beselare. Na verloop van tijd nam ik over van mijn nonkels en ook de volgende generatie staat intussen klaar met medezaakvoerders Alexander Hanssens en Lien Vanpoucke.”

“De voorbije jaren kenden we een mooie groei. Waar we vroeger kleinschalig en regionaal actief waren met 15 tot 20 mensen in dienst, tellen we nu 100 medewerkers en zijn we als groothandel en leverancier van planten en toebehoren actief op de internationale markt. Dit is zowel import en export, naar verschillende landen in Europa. Onze klanten zijn onder meer tuincentra, tuinaanleggers, bloemenwinkels en grootdistributie zoals voedingssupermarkten.”

Lokaal goed doel

Francis en zijn team wilden het veertigjarig bestaan niet zomaar voorbij laten gaan. “Het was al langer het idee om een sportief evenement op poten te zetten. Nu leek het ons het gepaste moment. Als bedrijf willen we iets doen voor de maatschappij en daarom koppelen we ons evenement aan een goed doel. We gingen op zoek naar een lokaal goed doel dat zich inzet voor de jeugd. Na wat opzoekingswerk en een boeiend gesprek met de mensen van Ons Tehuis kozen we ervoor om de opbrengsten van Fleur Classics aan hen te schenken. We zaten meteen op dezelfde golflengte en iedereen in het bedrijf is gemotiveerd om zijn steentje bij te dragen. Ook onze trouwe klanten en leveranciers voelen zich heel betrokken. De voorbije maanden zijn we gestart met de voorbereidingen. Na verschillende vergaderingen kijken we nu stilaan uit naar 31 augustus. Deze datum vormt de start van het najaarsseizoen en we koppelen deze benefiet aan opendeurdagen in ons bedrijf.”

Zowel fietsers en wandelaars kunnen zich inschrijven voor de Fleur Classics. “De inschrijvingsprijs bedraagt 9 euro, inclusief onder meer een mooie goodiebag. Sportievelingen onder de 12 jaar kunnen gratis deelnemen, waardoor we volledige gezinnen willen aanmoedigen om mee te doen”, pikt Andi Fosselle in. Hij werkt als digital marketeer bij het bedrijf. “We zien de inschrijvingen binnenlopen en verwachten de laatste week nog een boost, als de weergoden ons gunstig gezind zijn. We bieden verschillende afstanden aan – 15, 35, 66 en 100 kilometer fietsen en 10 kilometer wandelen – zodat het voor iedereen toegankelijk is. Wie niet fietst en wandelt, verwelkomen we graag op ons bedrijf waar je gezellig kan genieten van een natje en een droogje in de bar. The Voice-kandidate Mette-Marie zorgt voor muzikale omkadering en voor de kleinsten is er een springkasteel. We verloten later op de dag een olijfboom.”

Vervolg mogelijk

“Het familiale karakter van het bedrijf trekken we op deze dag helemaal door. Na het evenement hopen we uiteraard een mooie cheque te kunnen overhandigen aan Ons Tehuis. Of er een vervolg komt, kunnen we nu nog niet zeggen. Er zijn echter voldoende redenen op te noemen om er in de toekomst mee door te gaan.”

Op naar de 50 jaar dus in 2034. “Dat zal misschien in een andere rol zijn voor mij”, glimlacht Francis. “De komende jaren gaan we blijven investeren. Stilstaan zit niet in ons DNA. De drive is er nog steeds om verdere vooruitgang te boeken.”

Meer info: fleurclassics.be – Fleur Classics op zaterdag 31 augustus vanaf 7.30 uur – Proostdiestraat 17, Beselare.