Uitbreiding Industrie Noord met 38 hectare officieel gestart: “Daken moeten ingeschakeld worden voor hernieuwbare energie”

De stad Tielt en de WVI hebben samen het startschot van de uitbreiding van de industriezone Noord gegeven. © WMe
Redactie KW

Na een lang voortraject – het dossier werd meer dan tien jaar geleden opgestart – gaven de stad Tielt en de WVI dinsdagochtend samen het startschot van de uitbreiding van de industriezone Noord. Als alles volgens plan verloopt, zal het terrein eind 2025 bouwrijp zijn.

Er zal uitsluitend plaats zijn voor regionale bedrijven, met percelen van minstens 5.000 vierkante meter. Kleinere lokale bedrijven kunnen er dus niet terecht. Sinds 2018 zouden al een honderdtal bedrijven interesse getoond hebben om zich er te vestigen. “Dit is een heuglijke dag”, aldus burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V). “De nood aan extra bedrijventerreinen is hoog en we zijn tevreden dat we met deze forse uitbreiding bedrijven nieuwe kansen kunnen bieden. De uitgifte van de percelen zal gebeuren op maat van de bedrijven en als alles volgens planning verloopt, zal het terrein eind 2025 bouwrijp zijn.”

PFOS

Een heuglijke dag, want het dossier liep op z’n zachtst gezegd niet van een leien dakje. De plannen liepen eerst drie jaar vertraging op door een beroepsprocedure bij de Raad van State, al kon de gemeenteraad in januari 2022 uiteindelijk wel het licht op groen zetten voor de ontwikkeling van het terrein. Maar dat was buiten PFOS gerekend. In december 2022 bleek dat de bodem er verontreinigd was, waardoor de plannen opnieuw vertraging opliepen. Al werd sindsdien wel al een hoeve gesloopt en is het archeologisch onderzoek intussen ook afgerond.

En over het PFOS is er duidelijkheid. “De bodemwaarden zijn niet overal hetzelfde, dus de situatie verschilt van locatie tot locatie”, aldus Geert Sanders van de WVI. “In lijn met de richtlijnen van afvalstoffenmaatschappij OVAM gaan we de gronden die wij afgraven wel afvoeren, ook al betekent dat voor ons een extra kost.” Nog volgens Sanders zullen ook de bedrijven die er straks willen bouwen ook metingen moeten uitvoeren en mogelijk dus grond moeten afvoeren, al zal dat laatste afhangen van de toekomstige richtlijnen.

Duurzaamheid troef

Bij de infrastructuurwerken heeft de WVI veel aandacht voor groen en duurzaamheid. Zo worden er 720 nieuwe bomen aangeplant op het terrein en komen er vier grote bufferbekkens, samen goed voor 11.700 m³ wateropslag. Bij wijze van proefproject zal er zelfs een stukje van 100 meter weg aangelegd worden in ‘groen’ beton op basis van gerecycleerd betongranulaat. “Het wordt de eerste keer dat we die techniek toepassen op een bedrijventerrein”, gaat Sanders verder. “Nog op vlak van duurzaamheid zal elke investeerder in de bouwplannen moeten toelichten hoe hij zijn dak zal inschakelen voor hernieuwbare energie. Op delen van het dak die niet gebruikt worden, kan de WVI zonnepanelen voorzien waarvan de energie dan naar andere bedrijven kan gaan.”

Tot slot is er ook aandacht voor duurzame mobiliteit. “Zo werd er ter hoogte van de in- en uitgang van het bedrijventerrein langs de Ruiseleedsesteenweg een nieuw en veiliger kruispunt gerealiseerd, met verkeerslichten en een afslaande strook”, aldus schepen van Openbare Werken Joris Vande Vyvere (CD&V). “Ook in het bedrijventerrein en langs de Kanegemstraat wordt een vrijliggend fietspad aangelegd. Bovendien realiseren we op het bedrijventerrein ook een vrachtwagenparking.” (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier