In het Belgische deel van de Noordzee is half november vorig jaar een schip opgemerkt dat “waarschijnlijk hetzelfde Russische onderzoeksschip” is dat reeds eerder in Nederlandse wateren werd gesignaleerd. Dat zegt federaal minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne dinsdagavond. “De passage van dit schip kadert zonder twijfel binnen de bredere context van de Oekraïne-oorlog”, zegt Van Quickenborne. In januari passeerde er al een fregat voor onze kust.
Het schip in kwestie voer zonder AIS, het verplichte veiligheidssysteem dat de identiteit van schepen automatisch voor anderen kenbaar maakt. Op basis van verdacht vaargedrag is alvast een onderzoek ingesteld door het Maritiem Informatie Kruispunt.
In buurt van windmolenparken
“De precieze motieven van dit Russische schip kennen we niet, toch moeten we hierin niet naïef zijn”, aldus Van Quickenborne. “Zeker als ze zich verdacht gedragen in de buurt van onze windmolenparken, onderzeese gasleidingen en datakabels en andere kritieke infrastructuur. We nemen ook de nodige maatregelen om deze beter te beveiligen.”
Infrastructuur in kaart
Maandag al rapporteerde de Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst over de passage van dit schip in Nederlandse wateren. “Daarbij werd gesuggereerd dat het schip mogelijk de bedoeling had om gevoelige infrastructuur in kaart te brengen, zoals windmolenparken, onderzeese gasleidingen en kabels voor communicatie en dataverkeer”, merkt het kabinet-Van Quickenborne op. “Ook onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten houden rekening met dit scenario en zijn hier alert voor.”
De liberale vicepremier geeft nog aan dat de nieuwe wet Maritieme Beveiliging, die sinds begin dit jaar van kracht is, toelaat camerabewaking op zee te voorzien. “Met name op de windmolens waar dit verdachte schip bijzondere aandacht voor leek te hebben”, klinkt het.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier