Pro Nieuwpoort stelt voor om klimaatbedrijf op te starten op de site van Swartesfabriek

Nicolas Vermote en Stijn Deschilder. © PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Pro Nieuwpoort, met lijsttrekker en kandidaat-burgemeester Nicolas Vermote, heeft vandaag samen met Stijn Deschilder een ambitieus voorstel gelanceerd om de stad een belangrijke stap voorwaarts te laten zetten in de strijd tegen de klimaatverandering.

Het voorstel omvat de oprichting van een lokaal klimaatbedrijf dat zich zal toespitsen op duurzame energieproductie, met de verwaarloosde site van de Swartesfabriek als centrale locatie voor de installatie van zonnepanelen.

De Swartesfabriek, met een beschikbare oppervlakte van 36.600 m², biedt een ideale locatie voor deze zonnepaneleninstallatie. De installatie zou naar verwachting een capaciteit van 1,35 MW opleveren, voldoende om groene stroom te leveren aan maar liefst 350 Nieuwpoortse gezinnen.

Volgens Stijn Deschilder en Nicolas Vermote is dit niet enkel een milieuvriendelijke oplossing, maar ook een efficiënte manier om de vervuilde grond van de Swartesfabriek, die nog 30 jaar onbruikbaar zal zijn voor andere doeleinden, een nuttige invulling te geven.

“Het is een win-win situatie voor zowel de stad als haar inwoners. In plaats van een terrein dat jaren onaangeroerd blijft, benutten we het voor duurzame energieproductie, waarmee we de energiefacturen van de Nieuwpoortenaars kunnen drukken en tegelijk bijdragen aan de klimaatdoelstellingen,” aldus Vermote.

Samenwerking met eigenaar en OVAM

Voor de realisatie van dit project zullen eerst de nodige stappen ondernomen moeten worden om de particuliere eigenaar van de site te benaderen en te overtuigen van de meerwaarde van dit plan.

Daarnaast zal er ook overleg gepleegd worden met OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) om te garanderen dat het project in lijn is met de milieuregels en dat de vervuilde grond op een veilige manier kan worden benut voor de installatie van zonnepanelen. Deze belangrijke stakeholders zullen actief betrokken worden bij het proces om het project alle kans van slagen te geven.

Om dit project te realiseren, stellen Pro Nieuwpoort en haar kandidaten voor om een Coöperatieve Vennootschap met Sociaal Oogmerk (CVSO) op te richten. Dit betekent dat de inwoners van Nieuwpoort kunnen participeren in het project, waardoor ze mede-eigenaar worden van de zonnepaneleninstallatie en kunnen profiteren van de opbrengsten.

“Zo maken we niet enkel een positieve impact op het milieu, maar versterken we ook de betrokkenheid van de gemeenschap bij de energietransitie,” voegt Deschilder toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier