Nieuw onderhoudsschip voor windturbines gedoopt in thuishaven Oostende

‘Groenewind’ zal ingezet worden om de Belgische offshore windparken Rentel en SeaMade te onderhouden.©Els Verhaeghe
‘Groenewind’ zal ingezet worden om de Belgische offshore windparken Rentel en SeaMade te onderhouden.©Els Verhaeghe
Gillian Lowyck

Op vrijdag 25 juni vond in Haven Oostende een speciale doopceremonie plaats voor ‘s werelds eerste DP2, dubbelwandige serviceschip ‘Groenewind’. ‘Groenewind’ zal ingezet worden om de Belgische offshore windparken Rentel en SeaMade te onderhouden. Hiervoor wordt gerekend op de onderhoudstechnici van Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE).

Om de veiligheid, het comfort en de werkbaarheid te verbeteren, is het 60 m, Small Waterplane Area Twin Hull (SWATH) serviceschip uitgerust met een gangway met bewegingscompensatie. Zo kan de veilige overdracht van de onderhoudstechnici naar de turbines, zelfs bij significante golfhoogten tot 2,5 m, gegarandeerd blijven.

Win-win voor milieu

Dit type SWATH zorgt voor een lage golfimpact op bewegingen bij het naderen van windturbines. ‘Groenewind’ heeft een capaciteit voor 24 technici exclusief de nautische bemanning. Dankzij de DP2-technologie kan het schip zijn positie behouden in ruwe zee én tegelijkertijd werken met een lager brandstofverbruik. De indrukwekkende vermindering van het brandstofverbruik kan tot 50% zijn in vergelijking met een monohull schip. Het schip heeft ook een systeem voor de terugwinning van restwarmte. De combinatie van deze nieuwe technologieën zorgt voor een win-win voor het milieu én lagere onderhoudskosten van de windparken.

Expertise en passie

Tinne Van der Straeten (Groen), Belgisch federaal minister van Energie: “Met wind op zee bewijzen we dat je als klein land groots kan zijn. Wereldwijd is België nummer vijf op het vlak van wind op zee en zijn onze bedrijven pioniers met hun expertise en technologische innovatie. Het schip ‘Groenewind’ is daar een voorbeeld van en het is dan ook een eer om doopmeter te zijn. De komende jaren gaan we het potentieel van de Noordzee nog verder ontwikkelen met onder andere een energie-eiland. Windenergie is op enkele jaren tijd de goedkoopste vorm van elektriciteitsproductie geworden mede dankzij de expertise en passie van onze Belgische bedrijven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier