Elia bouwt servicecenter voor offshoreactiviteiten in Oostendse haven

V.l.n.r. burgemeester Bart Tommelein, CEO Haven Oostende Dirk Declerck, CEO Elia Group Chris Peeters en voorzitter Haven Oostende Charlotte Verkeyn bij het ondertekenen van concessieovereenkomst. © ML
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

Netwerkbeheerder Elia bouwt een duurzaam servicecenter in de haven van Oostende voor al zijn offshoreactiviteiten.

Woensdagochtend werd in het havengebouw van Haven Oostende de concessieovereenkomst getekend voor de bouw van dat offshoreservicecenter dat tegen eind 2025 moet operationeel zijn.

Architectuurwedstrijd

Daarvoor wordt de bouw voorzien van een gebouw met een polyvalente ruimte voor offshore-expertise en bezoekersruimte, een controlekamer voor Elia’s offshoreactiviteiten, een magazijn voor werkmateriaal en reserveonderdelen, technische en kantoorruimtes voor ongeveer 30 medewerkers, van wie technici die regelmatig voor inspectie en onderhoud de zee opgaan…

Momenteel loopt een architectuurwedstrijd voor het ontwerp van het gebouw dat op het 3.000 vierkante meter grote concessiegebied palend aan de havengeulkade komt.

“Het servicecenter wordt en belangrijk expertisecentrum voor al onze hoogspanningsinfrastructuur op zee waaronder het huidige stopcontact op zee en het kunstmatig eiland Prinses Elisabeth. Hier in Oostende staat de wieg van de Europese offshorewindsector die in de komende jaren nog veel meer aan belang zal winnen.”

Capaciteit opgetrokken

CEO Haven Oostende Dirk Declerck: “Met dit servicecenter bewijst Haven Oostende eens te meer dé offshorewindhub voor de zuidelijke Noordzee te zijn en al heel wat internationale topbedrijven hebben hier hun uitvalbasis voor al hun activiteiten op zee.”

Vandaag heeft ons land een totale offshorecapaciteit van 2,3 GW gespreid over negen parken, het equivalent van twee kerncentrales en goed voor 10% van de totale Belgische elektriciteitsproductie. Een capaciteit die tegen 2030 zal opgetrokken zijn naar 6 GW.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier