Creatieve duizendpoot maakte rijdende pelletbuiskachel: “Ik was het beu dat mijn kleren naar de vuurkorf stonken”

Redactie KW

Rookvrije verwarming op wieltjes, een barbecue en een kachel. Allemaal dingen die niets met elkaar te maken hebben, tot Patrick Demuynck besloot om een object te maken dat ze alle drie mogelijk maakt. “Ik doopte het APE MP: ‘Als Patrick Experimenteert Met Pellets’”

“Niet verschieten, hé!” Patrick Demuynck (68) komt zijn veranda binnen gereden met een… ja, met wat precies? “Het is een verwarmingstoestel op basis van pellets”, vertelt Patrick. “Het systeem werkt als volgt: je giet in deze hellende buis wat pellets, die buis dient ook als handvat. Die komen onderaan tot verbranding, wat een prachtig vuur geeft in die lange rechtopstaande buis en waardoor ze warmte afgeeft.”

Veel warmte, zo blijkt. Als snel voelen we dat de kilte in de veranda plaats maakt voor een aangename temperatuur. “Toen vorig jaar de dagen korter werden en de avonden kouder, zette ik iedere avond tussen 18 en 20 uur de vuurkorf in gang”, vervolgt Patrick. “Voorbijgangers nodigde ik uit om even halt te houden voor een babbel en om zich op te warmen. En op de duur vonden de mensen zelf de weg naar mijn vuurkorf.

Prototype

“Het probleem was dat mijn kledij iedere avond stonk naar de rook. Een rookvrij alternatief vond ik op het internet, enkele Duitsers hadden iets uitgeprobeerd met pellets. Ideaal, want daar heb je geen rook en haast geen afval van. Bovendien is het heel goedkoop, enkele scheppen pellets zijn voldoende voor enkele uren warmte. Hun ontwerp was wat lomp, dus zocht ik een oplossing die tegelijkertijd mooi oogde. Ik wou iets waar je het vuur kon zien en dat ook mobiel was.”

Ik ben zo tevreden dat het kind in mij nooit is verdwenen

Op het toestel prijkt de naam APE MP 500. “Dat is het naambordje van een Vespa-wagentje op drie wielen”, vervolgt Italofiel Patrick. “Maar zo je wil staat het ook voor ‘Als Patrick Experimenteert Met Pellets’”, grapt hij. “Het is een prototype, ik verander er nog wekelijks iets aan. Zo regel ik momenteel de luchttoevoer met inox bouten. Eigenlijk moet daar een mooi en handig systeem voor uitgedacht worden. Maar hier stopt het voor mij, al zou het mij wel plezieren mocht bijvoorbeeld een school verdergaan met de ontwikkeling ervan. Ik ben ervan overtuigd dat het toestel mogelijkheden biedt, in de bouw of in woningen.”

De basis is het verbrandingselement, de speling van primaire en secundaire lucht zorgt voor de verwarming. “Ik kan er een barbecue of de kachelbuis in mijn werkplaats op aansluiten. In een mum van tijd is de ruimte opgewarmd. Maar er zijn zeker nog andere toepassingen. Wie zich geroepen voelt, mag contact met mij opnemen.”

Konijnenappartement

Patrick richt zich nu op een nieuw project: een van de overburen vroeg hem om haar voortuin in te richten als kleine zoo. Voor de kinderen uit de buurt en voor voorbijgangers. Er komt onder meer een groot konijnenhok, zo te horen zal het eerder een konijnenappartement worden.

“Er rijpt een idee maar hoe het er precies zal uitzien, is nog niet duidelijk”, lacht Patrick. “We zien wel. Weet je, bij mij is er steeds die drang om creatief te zijn. Ik probeer wat, zoek wat op en bricoleer wat. En opeens levert mijn creatieve bedrijvigheid resultaat op! Ik was altijd al een knutselaar, helaas wist ik nooit wat ik wilde en was tegelijkertijd in alles geïnteresseerd. Zo leerde ik werken met hout, leerde souderen en werkte in de sanitair. Nu ben ik op een punt in mijn leven gekomen dat alles samenkomt: ik heb de tijd, ken van alles iets en krijg de vrijheid om zaken uit te proberen. En ik ben bovenal tevreden dat het kind in mij nooit is weggegaan (lacht)!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier