Beernem en Oostkamp trotse ouders van ‘Zesling’ windmolens

Er kwam al heel wat protest tegen de windmolens.© Geert Stubbe
Er kwam al heel wat protest tegen de windmolens.© Geert Stubbe
Redactie KW

Luminus bereidt plannen voor om zes windmolens in te planten op de grens van Beernem en Oostkamp in het tussengebied van de spoorlijn en de E40. De cluster van de zes windmolen kreeg de toepasselijke naam De Zesling mee. Het is een gezamenlijk project van Luminus, Windkracht Vlaanderen en Wkracht.

Reeds in 2010 en vorig jaar werd hier reeds een eerste aanvraag ingediend, maar beide aanvragen werden terug ingetrokken. Het ging toen wel om minder windmolens die ook kleiner waren. Maandag 14 december waren er dan twee digitale infovergaderingen waarbij Anne Timmerman en Jan Schoupen van Lumimus het nieuwe project voorstelden aan de bewoners die in een straal van 2 kilometer van het project wonen.

Minder lawaaihinder

Het gaat over drie windmolens op het grondgebied van Beernem en drie op het grondgebied van Oostkamp, in het gebied tussen de E40 en de spoorlijn Brussel-Oostende, links en rechts van de Halve Maanstraat. Op Oostkamps grondgebied zullen de drie windturbines opgebouwd worden parallel met de spoorlijn en in Beernem zullen er drie gegroepeerd staan. De windmolens met een volle buismast zullen een tophoogte hebben van 200 meter en een rotordiameter van 150 meter. Het zijn traag draaiende types waardoor ze minder lawaai zullen produceren, maximaal 39 decibel ‘s nachts in een woongebied of 43 decibel daarbuiten. Er werden ook heel wat vragen gesteld via de chat naar het effect van de slagschaduw en deze wordt wettelijk beperkt tot 30 minuten per dag en een maximum van 8 uur op jaarbasis. De volledige cluster zou een vermogen kunnen leveren van 6x 5 megawatt aan groene stroom.

Tijdens de uiteenzetting werden verschillende beelden getoond vanuit verschillende straten om de impact van het project te toen. Luminus meldde dat er ook specifiek beelden kunnen gemaakt worden als de omwonenden dat zouden vragen om de impact op hun eigen woning en tuin te verifiëren.

Planning

Voor deze windmolencluster is er nog geen vergunningsaanvraag ingediend, maar dit dossier wordt momenteel afgewerkt en zal normaal eind deze maand bij de Vlaamse overheid ingediend worden. In februari kan dan het openbaar onderzoek starten waarbij iedereen het dossier en de bijhorende plannen zal kunnen inkijken. In april wordt dan een beslissing verwacht van de Vlaamse regering. Als alles vlot verloopt, hoopt Luminus begin 2022 de bouwwerken te kunnen starten en zullen de windmolens eind 2022 de eerste groene stroom leveren.

Tijdens de digitale vergadering werden heel wat vragen gesteld via de chat en deze werden zo goed mogelijk beantwoord. Ter plaatse zien we toch al protest verschijnen met een aantal banners die op het kruispunt van de Halvemaanstraat en de Stuivenbergstraat zijn opgehangen. Er is ondertussen al een burgerplatform H-eerlijk Beernem en Oostkamp ontstaan die het project niet genegen is en zeker een bezwaar zal indienen. (Geert Stubbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier