Aanleg zonnepanelenpark gestart: “Tegen eind dit jaar liggen hier 7.500 zonnepanelen”

De werken voor het zonnepanelenpark zijn gestart. © JDW
Redactie KW

Het is niet zonder slag of stoot gegaan, maar nu is Woonmaatschappij Impuls toch gestart met de aanleg van een zonnepark met 7.500 zonnepanelen in Lauwe. Tegen eind dit jaar zouden de werken af moeten zijn. “Bouwen kan niet, dus zo kunnen we grond nuttig maken.”

Vrachtwagens rijden op en af terwijl de werfleider er alles in goede banen ligt. Momenteel is de vier hectare nog grasland, maar daar komt snel verandering in. “Tegen eind dit jaar liggen hier zo’n 7.500 zonnepanelen”, vertelt Leonardo Mabilde, werfleider bij EnergyVision. “Momenteel zijn we alles in gereedheid aan het brengen – zo is de landmeter alles aan het opmeten en komen de werfcontainers toe.”

Veel roering in de anders zo rustige Vogel- en Biestwijk in Lauwe. Woonmaatschappij Impuls Menen-Wervik legt er een zonnepanelenpark aan. “Het gaat om woonuitbreidingsgebied dat de gemeente niet wil aansnijden. Als bouwen niet kan, kunnen we maar beter de grond op een andere manier nuttig maken. Tijdelijk, want het gaat voorlopig om 20 jaar’, meent directeur Sonny Ghesquière.

Duurzaamheid en ecologie – het klinkt alsof niemand er iets op tegen kan hebben, toch ging de aanleg gepaard met heel wat moeilijkheden. Een eerste vergunningsaanvraag kwam er in juni 2023 en dat zorgde voor heel wat tegenkanting.

Protest omwonenden

De woonmaatschappij voorzag er de mogelijkheid om er schaapjes te laten grazen of een Finse looppiste aan te leggen, maar omwonenden konden zich daarin niet vinden. Ook bij de leden van Groen kon het project op weinig sympathie rekenen. “Het gaat om inname van ruimte die beter benut kan worden voor landbouw of natuur. Als men zonnepanelen wil plaatsen, is er nog voldoende plaats op daken”, liet Jan Verbrugge optekenen.

Impuls trok de eerste aanvraag in en herwerkte de plannen, rekening houdend met de bekommernissen van de buurtbewoners. “Uiteindelijk was het wel iets makkelijker voor ons, aangezien we geen dieren moeten steken of een piste moeten aanleggen. Een nieuwe aanvraag werd begin deze zomer ingediend. Tegen de vergunning kwamen geen bezwaren”, weet Ghesquière.

Goedkopere energie

Hij benadrukt bovendien dat deze zonnepanelen er komen naast deze die ze op daken installeren. “We hebben intussen al 8.758 zonnepanelen liggen op 758 woningen. We hebben dan wel 2.600 woningen, 1.200 daarvan worden afgebroken. Meer dan de helft van ons patrimonium is dus voorzien van zonnepanelen.”

De 7.500 extra zullen nu nog een deel dekken. “Onze huurders kunnen zo goedkopere energie krijgen. Als er overschot is, dan kijken we of ook anderen ervan kunnen profiteren. We bekijken bovendien ook nog of we laadinfrastructuur voor elektrische wagens kunnen installeren.” (JDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier