In de loop van 2022 zal de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn zich buigen over een uitdoofscenario voor het dolfinarium van het Boudewijn Seapark in Brugge. Dat heeft Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) woensdag gezegd in de Commissie Dierenwelzijn. Het nieuwe advies zal er komen na grondig overleg met wetenschappers en alle betrokken partijen.
In maart 2019 gaf dierenminister Ben Weyts (N-VA) aan op termijn liever geen dolfijnen in gevangenschap meer te willen zien in Vlaanderen. Op dit moment is er nog altijd één zo’n dolfinarium: het Boudenwijn Seapark in Brugge. Een onmiddellijke sluiting is niet aan de orde, wel denkt de minister aan een uitdoofscenario. Dat betekent dat er geen nieuwe dieren meer zouden mogen worden gekweekt en dat er geen nieuwe vergunningen meer worden gegeven.
“Kunnen we die dieren in gevangenschap laten leven, puur voor ons plezier? Kunnen we hen kunstjes laten doen in ruil voor een paar vissen? Als je dierenwelzijn ernstig neemt, kan je dat niet toleren. Ik vind dat we op zijn minst de discussie daarover moeten kunnen opstarten”, gaf minister Weyts toen aan in De Zevende Dag.
Nieuw advies in de maak
Die discussie zit eraan te komen, zo blijkt uit de Commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement woensdag. In een antwoord op een vraag van Meyrem Almaci (Groen) over de toekomst van de dolfinaria stelt de dierenminister dat ‘de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn zich in de loop van 2022 over een nieuw advies zal buigen’. “Wij hebben nog altijd de ambitie om een uitdoofbeleid uit te werken”, klinkt het bij minister Weyts. “Het opzet is momenteel om een rapport uit te werken en een werkgroep te installeren waarin wetenschappers en de betrokken partijen kunnen deelnemen aan de discussie.”
Tot die tijd verandert er niets voor de acht dolfijnen – zes volwassen dieren en twee kalfjes – of aan de plaats waar ze vandaag verblijven. Voor primaten en andere zeezoogdieren werden de minimumnormen in 2019 wel aangepast, maar minister Weyts besliste toen om dolfijnen bewust niet in die oefening mee te nemen. “Hadden we dat wel gedaan, dan gaven we een signaal dat de discussie al beslecht was. Dat een loutere aanpassing van de oppervlaktes en bassins zou volstaan”, aldus de minister nog. “Wij willen de opties over de toekomst van het dolfinarium openhouden. Hij voornemen om aan een uitdoofscenario te werken, willen we allerminst doorkruisen.”
Ook zeehonden en zeeleeuwen
Volgens de huidige wetgeving mag het Boudewijn Seapark zeven volwassen dolfijnen huisvesten. Het hoofdbassin van het dolfinarium in Brugge is zo’n 37 meter lang, 13 meter breed en bijna 6 meter diep. Daarnaast is er ook een achterbassin dat kan worden gebruikt als quarantaineruimte of kraambassin voor zieke of drachtige dolfijnen. In totaal zit er bijna 3 miljoen liter zout water in het dolfinarium. Dat water wordt 24 uur op 24 gefilterd en gecontroleerd. Naast dolfijnen houdt het Boudewijn Seapark ook zeehonden en zeeleeuwen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier