Eerste zaak in het project Design In Shops in Kortrijk afgewerkt

Ton sur Ton, het eerste project van Design In Shops. © (foto KDS)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Zondagnamiddag werd Ton sur Ton, de eerste zaak met Design In Shops, geopend. Kapper en kanker hair professional Nico Desmet werkte daarvoor samen met Simon De Backere, die het interieurontwerp en de decoratie voor zijn rekening nam, en Nicolas Verdoncq die het grafisch werk deed.

Nico Desmet (47) is de eerste kapper die een opleiding volgde om mensen met kanker beter te begeleiden. Kanker hair professional: zo mag kapper Nico Desmet van Ton sur Ton in Kortrijk zich voortaan noemen. “Een gesprek met een klant die kanker heeft, verloopt anders dan bij een gewone klant. Daarom schoolde ik me bij toen ik hoorde over een proefproject”, zegt hij. “Bij kankerpatiënten moet ook gelet worden op enkele praktische zaken: verdunde huid, minder haar, allergieën. Je moet ook zo kunnen knippen dat er voldoende volume blijft.

Financiële steun

Nico had eerst zijn Ton sur Ton in de Ten Akkerdreef in Kortrijk, nu aan de Vlaskaai. Midden 2019 werd samen met Designregio Kortrijk ‘Design In Shops’ gelanceerd. Het project moedigt handelaars aan om hun winkel te vernieuwen of te herschikken, de etalage beter in te richten, de zichtbaarheid te verbeteren of andere creatieve ingrepen te verrichten.

Nico Desmet van Ton sur Ton met echtgenote Line Honoré.
Nico Desmet van Ton sur Ton met echtgenote Line Honoré.© (foto KDS)

De handelaar krijgt een toelage als financiële steun van de stad Kortrijk en Europa. Het project is hiermee een mooi resultaat van het Unesco Creative Cities of Designlidmaatschap. “De samenwerking met Simon De Backere en Nicolas Verdoncq verliep echt vlot”, aldus Nico Desmet. De samenwerking resulteerde in een stijlvol Art Deco geïnspireerd interieur. “De module met spiegels en kappersstoelen is 45 jaar oud. In de aparte ruimte waar ik discreet mensen met kanker ontvang, hangt de spiegel uit het kapsalon van mijn moeder.”

40 handelaars

In totaal worden 40 Kortrijkse handelaars of horecazaken financieel ondersteund en aangemoedigd om een beroep te doen op een designer. Handelaars die zich kandidaat stellen, kunnen geselecteerd worden door een jury op basis van kwalitatieve en objectieve criteria. Eens geselecteerd, wordt de handelaar voorgesteld aan drie internationale ontwerpers. Ondertussen zijn al meer dan 20 zaken gekoppeld aan een ontwerper en is men volop bezig om plannen uit te werken. (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier