Eaglenest is Belgisch pionier in duurzame webontwikkeling

Geerard Adriaen en Ehsanollah Fallah geloven in duurzame webontwikkeling. © Davy Coghe
Redactie KW

De softwareontwikkelaar Eaglenest VOF zet in op duurzame webontwikkeling én is daarmee pionier in het Belgische landschap. Volgens medeoprichter Geerard Adriaen uit Varsenare is digitaal niet duurzaam, omwille van de massale CO²-uitstoot.

“Ik ben 20 jaar en studeer International Business Management aan de Arteveldehogeschool,”zegt Geerard Adriaen, zoon van de Varsenaarse kunstenares Sofia Speybrouck.. “Mijn vennoot Ehsanollah Fallah is 27 en studeert een master in Electronics Engineering aan de UGent. We hebben elk 50 procent van het bedrijf in handen.”

Eaglenest VOF is een website- en appontwikkelaar die samenwerkt met meer dan 100 softwareontwikkelaars. Hun doel is het aanbieden van hoogkwalitatieve producten, die perfectie nastreven in zowel functionaliteit, design en beveiliging, en dat op een zo duurzaam mogelijke manier. “We hebben dit bedrijf opgericht omdat we kansen zagen binnen de duurzame webontwikkeling. Dit is namelijk een nichemarkt die nog maar zeer weinig spelers telt”, zegt Ehsanollah Fallah, “Bovendien is het onderzoek naar duurzame webontwikkeling nog lang niet klaar, er kan nog zeer veel verbeterd worden en wij willen daar absoluut aan bijdragen. Het zou mooi zijn als we een bepaalde techniek kunnen ontwikkelen die ons, als Belgisch bedrijf, internationaal op de kaart zet als pionier.”

Duurzame digitalisering

“Het grote belang van duurzame webontwikkeling is dat mensen tot op vandaag denken dat alles digitaliseren zal leiden tot een volledig duurzame maatschappij. Dit is echter niet waar”, weet Geerard.

“Met een jaarlijkse CO²-uitstoot van 1.596 miljoen ton, zou het internet, indien het een land was, vijfde zijn in de lijst met meest vervuilende landen! De volledige CO²-uitstoot van Duitsland in 2019 was 799 miljoen ton, en in België ongeveer 100 miljoen ton. Het internet stoot dus dubbel zoveel CO² uit als al het wegenverkeer, woningen, schepen, industrie, luchtvaart, energiegebruik en veeteelt van een land als Duitsland. Natuurlijk heeft de digitalisering ook wel gezorgd voor een verlaging van de CO²-uitstoot, maar die 1.600 miljoen ton per jaar kan verlaagd worden met minstens 550 miljoen ton via duurzame webontwikkeling. Het is dus tijd om, in plaats van naar digitalisering te kijken als een van de oplossingen voor de klimaatproblematiek, de digitalisering zélf eens aan te pakken.”

We focussen ons op start-ups, zelfstandigen en kleinere ondernemers in West- en Oost-Vlaanderen

“Duurzame webontwikkeling is een verzameling van technieken die de CO²-uitstoot drastisch verlagen”, zegt Ehsanollah.

“Een website stoot CO² uit wanneer die geladen wordt. Daarom wordt binnen de duurzame webontwikkeling gefocust op het verlagen van de laadtijd en het verhogen van de vindbaarheid van informatie. Alle bestanden op de site worden zoveel mogelijk verkleind zonder aan kwaliteit in te boeten, en indien mogelijk worden er ’embedded links’ gebruikt. Het verminderen van het aantal webpagina’s zorgt ervoor dat men minder verschillende pagina’s moet laden om de gewenste informatie te vinden. En dan gebruiken we diverse technieken en ingrepen om de vindbaarheid van de informatie te verbeteren. Ook het compatibel maken voor verschillende browsers hoort bij onze aanpak. De laadtijd kan via bovenstaande technieken zeer veel verlaagd worden, maar nog steeds verbruikt de site enige hoeveelheid energie wanneer hij geladen wordt. Dit leidt tot de tweede stap: kiezen voor een groene host. Wanneer er dan energie verbruikt wordt, is het tenminste duurzame energie.”

(Inter)nationale kijk

“Op dit moment focussen we ons op start-ups, zelfstandigen en kleinere ondernemers in West- en Oost Vlaanderen. We kiezen voor deze doelgroep omdat ze het makkelijkst te bereiken zijn voor een jonge onderneming. Ook heeft deze doelgroep veelal nog geen professionele website, in tegenstelling tot grotere bedrijven. We hebben ook internationale ambities, maar het is belangrijk eerst in België stevig voet aan grond te krijgen, beseft Geerard.

“We werken een beetje van overal: thuis, op kot, in de trein… Het enige dat we nodig hebben is onze GSM en laptop, zelf een bureau is geen echte noodzaak. We houden onze onderneming graag flexibel, geen vaste kantoren of vaste werkuren.”

Thuiswerken

“Onze programmeurs zijn het gewend om van thuis te werken, en hun efficiëntie lijdt daar niet onder, integendeel. We merken ook dat heel wat van onze mensen pas ‘s avonds aan hun werk beginnen, zo kunnen ze overdag tijd doorbrengen met hun gezin. Dat heeft een groot effect op hoe tevreden ze zijn bij ons, en zorgt voor betere resultaten. Wij zijn ook perfect in staat ons aan te passen aan de wensen van de klant. Indien morgen bijvoorbeeld een klant in de VS een skypegesprek wil met ons om 18 uur ‘s avonds in zijn tijd, middernacht hier in België, is dat geen enkel probleem. Wij geloven dat flexibiliteit dé sleutel is naar een hoge tevredenheid bij de klant.”

(PA)

Meer info op www.eaglenest.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier