Dovy Keukens genomineerd voor Ambassadeur voor Bedrijvig West-Vlaanderen: “We willen verder blijven investeren en groeien”

Mario, Donald en Christ Muylle zijn terecht preus op hun bedrijf. © Kurt Desplenter
Philippe Verhaest

Wie wordt de opvolger van Emma Meesseman als West-Vlaams Ambassadeur? Dat komen we te weten op 27 november, maar die avond wordt ook een onderneming bekroond. KW gaat samen met de Provincie, Radio2 en Focus-WTV opnieuw op zoek naar de Ambassadeur voor Bedrijvig West-Vlaanderen. In aanloop naar deze verkiezing stellen we elke week een van de zes genomineerde bedrijven voor. Starten doen we met Dovy Keukens uit Roeselare.

Toen Donald Muylle (71) in 1980 in een oude vlasschuur in de Roeselaarse deelgemeente Oekene zijn allereerste keuken in elkaar timmerde, had hij nooit durven dromen dat zijn toen nog prille eenmanszaak Dovy Keukens zou uitgroeien tot een van de bekendste en grootste keukenbouwers van het land.

Anno 2024 is Dovy – wat een samentrekking is van Donalds naam en die van zijn echtgenote Yvette Claeys – goed voor 39 showrooms in België en één net over de Franse grens in Rijsel, heeft het iets meer dan zeshonderd mensen in dienst en worden op de 55.000 vierkante meter grote productiesite in Roeselare jaarlijks om en bij de 7.000 keukens van a tot z afgewerkt.

Tevreden klanten

De jarenlange expertise en gedrevenheid leverde Dovy Keukens dit jaar de titel van Beste Keukenmerk van het Jaar op. “Daar zijn we uiteraard trots op”, stelt oprichter Donald, geflankeerd door zonen Mario (54) en Christ (52). Die laatste is verantwoordelijk voor de productieafdeling, Mario buigt zich over de marketing en verkoop.

“Het bewijst dat we kwaliteitswerk afleveren, elke dag opnieuw. Onze grootste drijfveer is tevreden klanten. Een betere mond-aan-mondreclame bestaat er niet. Plus: deze award is door de consument uitgereikt. Hij komt dus uit de buik van onze sector. De kers op de taart van 44 jaar hard werk. Het is ónze Michelinster.”

“Het mooiste compliment? Vernemen van klanten dat hun keuken na 30 jaar nog perfect in orde is”

Wat Dovy Keukens onderscheidt, is dat het rechtstreeks aan de klant verkoopt, valt te horen. “We houden onze keten zo kort mogelijk, zo vermijden we extra onnodige kosten. Wij doen alles zelf: van verkoop over ontwerp tot productie en plaatsing. We hebben een eigen lakkerij en natuursteenafdeling. Zo weinig mogelijk tussenpersonen, dat houdt de prijs beheersbaar. Die visie staat hier in steen gebeiteld. Onze slogan – scherpe prijzen – is geen holle belofte. Wij doen wat we zeggen.”

Recent opende het familiebedrijf in thuisbasis Roeselare nog een nieuwe showroom, de grootste van alle veertig. “2.500 vierkante meter, verdeeld over vijf verdiepingen”, aldus Donald.

© Kurt Desplenter

“Je kan er liefst 87 verschillende keukens ontdekken. We zorgen er voor een waw-effect en tonen waar wij voor staan. Daar zijn we best preus op. Maar wat me nog preuser stemt, is dat we al meer dan vier decennia correct handelen. Zowel tegenover onze klanten als onze medewerkers. Want zij vormen de hartslag van wat we doen.”

Kleinkinderen van start

Sinds anderhalf jaar heeft de derde generatie Muylle zijn intrede gedaan bij Dovy Keukens. “Dagmar (25), de dochter van Christ, en Mario’s zoon Simon (23) zijn hier al even actief. En dat vind ik ronduit fantastisch. Ik was al erg blij dat mijn beide zonen in mijn voetsporen zijn getreden, dat ik hier nu ook twee kleinkinderen aan de slag zie, maakt het helemaal af. Dat doet het beste vermoeden voor de toekomst.”

Wie is Dovy Keukens?

CEO: Christ en Mario Muylle.

Aantal werknemers: ruim 600.

Jaaromzet: wordt niet meegedeeld.

Genomineerd omdat het tot Beste Keukenmerk van het Jaar 2024 uitgeroepen is.

In die toekomst wil Dovy keukens verder groeien. “Het wordt druk”, glimlacht Mario. “Volgend jaar openen we al zeker twee nieuwe showrooms in Frankrijk en ook in eigen land plannen we nieuwe vestigingen, om alle blinde vlekken weg te werken. En momenteel leggen we de laatste hand aan een nieuw kantorencomplex aan onze fabriek in Roeselare. Ook in ons machinepark blijven we fors investeren, om de markt zo altijd net dat ene stapje voor te zijn.”

“Dat ik hier nu twee kleinkinderen aan de slag zie, maakt het verhaal helemaal af. Dat doet het beste vermoeden voor de toekomst” – Donald Muylle

Dat Dovy Keukens nu kans maakt op de titel van Ambassadeur voor Bedrijvig West-Vlaanderen, stemt de stamvader gelukkig. “We zijn een op-en-top West-Vlaams bedrijf en trots op onze roots. Ik zal ook nooit verbergen dat ik West-Vlaming ben. Dat hoor je wel in onze radio- en televisiespotjes”, knipoogt hij. “Volgend jaar lanceren we trouwens een nieuwe spot.”

Intussen werken ze langs de Industrieweg in Roeselare keihard verder. “Voor zij die onze keukens uiteindelijk gebruiken. Het mooiste compliment dat we kunnen krijgen, is dat mensen zeggen dat hun Dovy-keuken na dertig jaar nog perfect in orde is. Tijdens Open Bedrijvendag kreeg ik dat heel vaak te horen. Daar doe je het toch voor?”

De genomineerden voor ‘Bedrijvig West-Vlaanderen’

Welke onderneming verdient de titel West-Vlaams Ambassadeur 2024 in de categorie ‘Bedrijvig West-Vlaanderen’? Uit de honderden inzendingen van lezers werden deze zes genomineerd:

– Dovy Keukens uit Roeselare

Supra Bazar uit Gullegem

Veos uit Zwevezele

Prado uit Veurne

Wild & Soft uit Oekene

Groep Daenens uit Brugge

Een vakjury zal de uiteindelijke knoop doorhakken. Op woensdag 27 november wordt de winnaar bekendgemaakt.