Distillerie Plassendale blaast oude fabriek nieuw leven in: “Geen hobby die je zomaar oppikt”

Steven Lowyck bij de blinkende koperen ketels. (foto DD)
Sabine Van Eynde
Sabine Van Eynde Medewerker KW

Langs het jaagpad van het kanaal Oostende-Brugge, net voorbij het historische sluizencomplex van Plassendale, ligt Distillerie Plassendale. De voormalige levertraanfabriek kreeg er een tweede leven als ambachtelijke distilleerderij met degustatieruimte. Achter de blinkende koperen ketels staat Steven Lowyck, afkomstig uit de bekende drukkersfamilie uit Bredene, en later Oostende.

Toen Steven en zijn vrouw An hun drukkerij aan de Graphiusgroep overlieten, kwam er plots ruimte vrij voor iets nieuws. “De liefde voor sterke dranken was er al”, vertelt Steven (55). “Maar distilleren is geen hobby die je zomaar oppikt. Ik heb leren brouwen en distilleren in avondopleidingen in Anderlecht en Hasselt.”

Alles manueel

Een jaar lang wachtte hij op zijn koperen Holsteinketels, met de hand geslagen door een Duitse smid. “Alles gebeurt hier manueel, zonder computergestuurde processen. Dat maakt het vak echt.” De distilleerderij groeide stap voor stap uit tot een sfeervol complex waar bezoekers de kunst van het distilleren kunnen proeven. Vooraan bevindt zich een gezellige degustatieruimte, achteraan de werkruimte met brouwinstallatie en distilleerketels. De degustatieruimte opent elke tweede weekend van de maand, maar groepen vanaf tien personen kunnen er ook op afspraak terecht.

“Try-out was groot succes en smaakt naar meer”

Distillerie Plassendale biedt intussen dertien huisgemaakte dranken aan, van jenever, whisky en gin tot likeuren en vodka. Daarnaast maakt Steven ook maatwerk voor derden, zoals brouwers, wijnbouwers of klanten die een persoonlijk vat whisky willen laten rijpen.

Ook boomgaard

Recent was er een try-out, en die bleek een onverwacht groot succes. “Je zag de mensen genieten”, zegt Steven Lowyck tevreden. Binnenkort volgt ook de lancering van de website, waar bezoekers alle praktische info zullen terugvinden. “En naast de distillerie hebben we samen met de Regionale Landschappen een boomgaard aangelegd. Daar groeien oude rassen van hoogstammige appels en peren, waarmee we binnen enkele jaren onze eigen Poire of Eau de Vie van appels willen maken”, besluit Steven enthousiast. (SVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise