Diksmuide investeert 340.000 euro in lokale economie, Diksmuidebon voor elke inwoner

Burgemeester Lies Laridon en schepen Jan Van Acker poseren bij het stadhuis met een Diksmuidebon die onder de bewoners zal worden verdeeld. (foto ACK)
Redactie KW

De coronacrisis treft de lokale handelaars en burgers. Daarom stelt het stadsbestuur met CD&V en Idee Diksmuide voor om 340.000 euro te investeren in de lokale economie. Bedrijven moeten minder belasting betalen, elk gezin krijgt Diksmuidebonnen en de vergoedingen voor cafetaria’s en clubs worden opgeschort.

“Om onze inwoners aan te moedigen lokaal te kopen, geven we dit najaar aan elk gezin een Diksmuidebon van 10 euro en daarbovenop krijgt elk gezinslid nog eens datzelfde bedrag. Concreet ontvangt een gezin met twee kinderen dus voor 50 euro aan bonnen. Een alleenstaande zonder kinderen krijgt 20 euro bonnen en een alleenstaande met twee kinderen 40 euro”, legt burgemeester Lies Laridon (CD&V) uit. Zij is bevoegd voor de lokale economie. Die bonnen alleen zijn een uitgave van 242.700 euro.

Bedrijven

En ook de bedrijven steunt het stadsbestuur. “Tot na de maatregelen innen we geen belastingen bij de ondernemers”, zegt financiënschepen Gaby Verstraete (CD&V). “Daarnaast stellen we bedrijven en toeristische logies vrij van belastingen voor de periode van de maatregelen. Als dat bijvoorbeeld twee maanden duurt, dan innen we maar 10/12den. Ons referentiepunt is het moment wanneer de horeca terug de deuren mag openen. Rekenen we dat de maatregelen drie maanden duren, dan kost dat de stadskas 100.000 euro.”

Concessies en huur

Tot slot moeten de Diksmuidse sportclubs, jeugdclubs en concessiehouders van cafetaria’s eigendom van stad Diksmuide geen concessie- , huur- en energievergoeding betalen. Dat gaat concreet over de cafetaria in het cultuurcentrum Kruispunt, de cafetaria in het sportcomplex De Pluimen, KSV Diksmuide, atletiekclub MACW en Sporting Keiem. In tussentijd start een communicatiecampagne met de slogan ‘Ik koop in Diksmuide’. In het stedelijke infoblad van mei zal een raamaffiche zitten. Op de websie www.diksmuide.be/coronavirus zal je materiaal kunnen downloaden om de coverfoto op Facebook aan te passen en zo te tonen dat je de lokale handel steunt. Al die maatregelen komen ter sprake op de digitale gemeenteraad die plaatsvindt op maandag 27 april. (GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier