Dieter De Clercq organiseert outdoor EK-dorp: “Mensen een leuke tijd bezorgen, vind ik de max”

Dieter De Clercq en zijn team. © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Hij zette zijn eerste stappen in de horeca sinds zijn veertiende, intussen is Dieter De Clercq uitgegroeid tot een bekende naam in ondernemend Kortrijk. Naast het uitbaten van Café 56 en tapas- en cocktailbar Split, neemt hij nu ook de organisatie van het EK-dorp op het Nelson Mandelaplein op zich.

De ondernemende mindset van Dieter was van jonge leeftijd al duidelijk. “Tijdens groepswerken nam ik vaak de leiding en iets helpen organiseren vond ik fantastisch. Mensen een leuke tijd bezorgen en op een creatieve manier dingen aan de man brengen, daar kan ik extreem van genieten.”

Zijn eerste horecaervaring deed Dieter op in restaurant De Knok in Anzegem. “Initieel enkel in de kerstperiode, maar ze zeiden al rap dat ik mocht blijven. Ik heb daar een drietal jaar gewerkt. Ik vond dat de max. Hoe meer ik kon gaan, hoe liever.”

Toen Dieter in Kortrijk op school zat, leerde hij Steven Deleu van Café 56 kennen en werkte er als jobstudent. “Daar proefde ik van het nachtleven. In de zomer werkte ik ook telkens twee maanden in een B&B in het zuiden van Frankrijk en hielp ik mee uitstappen organiseren. Hoewel ik journalistiek had gestudeerd, had ik duidelijk de horecamicrobe te pakken. Het voelde niet aan als werken. Ik volgde gewoon het traject dat me bleef boeien en belandde zo vanzelf in het horecaleven. Mijn studies beschouw ik niet als iets verloren. Ik leerde belangrijke communicatieskills, bouwde een netwerk uit, sta kritisch tegenover alles en kijk over het algemeen terug op een boeiende tijd. En daarbij, ik ben nog maar 36, wie weet wat nog op mijn pad komt.”

Eigen zaak

De geboren ondernemer wou een eigen zaak uitbaten. De opportuniteit om Café 56 over te nemen, liet hij dan ook niet liggen. “Ik heb een bijzonder grote ambitie om het goed te doen en heb een duidelijke eigen visie hoe dingen moeten gaan, dus ik doe het liever zelf, zonder verantwoording te moeten afleggen aan hogerop. Zelf beslissingen nemen en de gevolgen dragen, ook al betekent dat tegen de lamp lopen. Als zelfstandige kan ik me oprecht geen ander leven voorstellen.”

Zes jaar geleden startte Dieter als enige in Kortrijk met een tapasbar. “Een uitlaatklep om eventjes te ontsnappen aan het jonge geweld in Café 56. In het begin was dat heel spannend. Ik was de eerste zaak met een foodsharingconcept. In het begin moest ik dat echt nog uitleggen en toegankelijk maken voor de klanten. Intussen zit de zaak bijna elke avond vol en ontvangen we veel positieve feedback. Schouderklopje na schouderklopje, dat doet echt wel deugd. Het is leuk om te experimenteren met niet-alledaagse ingrediënten en ik kan rekenen op een super gemotiveerd team om mee samen te werken.”

Samen supporteren

Kortrijk krijgt na acht jaar weer een outdoor EK-dorp, goed voor 4.000 voetbalfans. Kurt Goethals, de vorige organisator, zag in Dieter De Clercq de geschikte kandidaat om zijn verhaal verder te zetten. “Na vijf minuten was het geklonken. Hij had er vertrouwen in, net als het stadsbestuur. Het EK-dorp is een plaats waar ik iedereen wil verenigen en we samen kunnen supporteren.”

De Rode Duivels spelen op maandag 17 juni tegen Slowakije, op zaterdag 22 juni tegen Roemenië en op woensdag 26 juni tegen Oekraïne. Het EK-dorp is dan respectievelijk geopend vanaf 17 uur, vanaf 20 uur en vanaf 17 uur, en sluit telkens om middernacht. “Opportuun dus om feestjes aan te bieden met heel wat dj’s. Ik ben van plan dit tweejaarlijks te organiseren. Het is eigen aan mezelf om steeds op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen. Ik vind het de max om van scratch te beginnen en toch een merk te kunnen neerzetten.”

Dancefestival

“Ik probeer gewoon te zoeken naar de lege gaten in Kortrijk, wat er ontbreekt en dan op te vullen met een leuk concept. Daarbij blijf ik sowieso authentiek, het moet bij mijn profiel passen. Een technofeest zal ik bijvoorbeeld niet organiseren. Kortrijk leeft van de Paasfoor tot na de rally, maar los van het kerstgebeuren zijn er wel nog wat leegtes in onze dynamisch stad. Ik denk bijvoorbeeld aan de zondagen tijdens de wintermaanden, dan mag er wat meer leven in de brouwerij komen, al heb ik nog geen sluitend antwoord. Daarnaast denk ik dat er op termijn ruimte is voor ons eigen dancefestival à la Hype’O Dream. Daar wil ik wel binnen een paar jaar mijn schouders onder zetten. Ik zit niet graag stil en wil Kortrijk laten groeien. Je voelt de drive in onze stad en dat zorgt ervoor dat ik goesting heb om al die dingen te organiseren en gas te geven.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier