“Deze zomer kan je in Kortrijk een terrasje doen!”

Je houdt best zelf goed bij waar je geweest bent. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De burgemeester van Kortrijk, Vincent Van Quickenborne liet zondag in een video op sociale media weten dat Kortrijkzanen deze zomer weldegelijk een terrasje zullen kunnen doen. Schepen Arne Vandendriessche en de dienst economie van de stad pakken daarvoor uit met het plan ‘Terrassen XXL”, waarbij indien nodig zelfs straten en parkeerplaatsen afgesloten worden zodat cafébazen tafels verder uit elkaar kunnen plaatsen.

Kinderen mogen op kamp, winkels zijn open en ook sporten in groep is weer toegelaten. “Maar er is een sector die dat perspectief moet missen, een sector die door zwaar weer gaat en die als eerste heeft moeten sluiten”, aldus de burgemeester. “Maar hopelijk zal de horeca vanaf 8 juni geleidelijk kunnen heropstarten. “

Meer spreiden, evenveel klanten

“Wij hebben met de stad als enige in Vlaanderen extra financiële steun gegeven aan onze horecazaken. En nu bereiden we ons voor op die gelijkelijke heropstart. We doen dat met een plan dat heet ‘XXL Terrassen’. De bedoeling is duidelijk en eenvoudig. We gaan de terrassen meer spreiden en groter maken zodat de cafébazen evenveel klanten kunnen ontvangen als voor de crisis. Uiteraard met respect voor de afstandsregels en zonder terrastaks, die hadden we eerder al afgeschaft. Deze zomer zullen ouders dus kunnen genieten van een terrasje terwijl de kinderen op kamp zijn.”

Straat afsluiten waar nodig

Makkelijk gezegd, maar is dat wel haalbaar? “Concreet zullen we garanderen dat elk café dat voor de crisis over een terras beschikte, een terras met hetzelfde aantal zitplaatsen kan voorzien”, aldus schepen van Economie Arne Vandendriessche. “Waar nodig zullen we daar zelfs parkeerplaatsen voor innemen of straten afzetten. Denk aan ‘t Straatje in Kortrijk bijvoorbeeld. Daar is een smal voetpad, maar als we de straat afsluiten dan kunnen onder andere Den Bras en Den Trap een mooi groot terras buiten zetten. Aan café Dudu in Heule kijken we naar de achterkant van het pand. We zullen per café alle mogelijke opties bekijken.”

De cafébazen zelf zijn nog niet op de hoogte van het plan. Peter Deurinck, al 30 jaar zaakvoerder van Den Trap en Den Bras reageert voorzichtig positief. “Je overvalt mij een beetje, want ik had eigenlijk gedacht dat de sluiting nog veel langer zou duren. Als ze effectief de straat afsluiten zie ik dat wel zitten. Als we dan een mooie zomer hebben, kan dat iets goed maken.”

Nog even wachten op details

Peter stelt zich wel een aantal praktische vragen. “Wat met de toiletten bijvoorbeeld? Daarvoor moeten mensen toch naar binnen komen? Wat zullen de maatregelen zijn? Op café hebben mensen veel minder discipline dan thuis. Mogen ze dan bestellen aan de toog? Zullen we veel moeten investeren? En dan is er natuurlijk nog die curve die goed moet blijven evolueren…”

“Morgen contacteren we alle cafébazen om ze ons plan uit te leggen”, aldus de schepen. “Maar op concrete praktische vragen kunnen wij nu nog geen antwoord geven. Dat zijn beslissingen die bij de Nationale Veiligheidsraad liggen. Maar dat de cafés op een bepaald moment weer open zullen mogen is zeker, we willen dan ook een plan liggen hebben voor als het zo ver is. Indien nodig kunnen we zelfs groepsaankopen faciliteren om de kosten voor de cafébazen te drukken.”

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier