Deze West-Vlaamse chocolademaker beleeft drukke tijden: maak kennis met de hofleverancier van de paashaas

Lily Libeert: “Wij smullen élke dag van onze creaties.” © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

De paaseitjes die jouw kroost – of jijzelf – straks in de tuin zal rapen worden met veel liefde gemaakt door chocolademaker Libeert. Het meer dan een eeuw oude familiebedrijf levert dit jaar liefst dertien miljoen figuurtjes én wie een gouden wikkel in een Libeert-verpakking vindt, maakt kans om zijn of haar lengte in chocolade te winnen. “Het mooiste compliment dat we kunnen krijgen? Een glimlach.”

Of het nu zondag de paashaas of de klokken uit Rome zijn die bij je langskomen, veel kans dat ze chocolade van Libeert bij zullen hebben. Paashazen in heerlijke melkchocolade, kuikentjes is witte variant of pure eieren: het West-Vlaamse familiebedrijf maakt ze met heel veel liefde.

Sinds 1972 is het familiebedrijf net over de West-Vlaams-Waalse grens in Komen-Waasten te vinden, maar de roots liggen in Izegem. Daar ging stamvader Joseph Dequeker in 1923 van start met Italo Suisse, verwijzend naar de twee landen waar hij de stiel onder de knie kreeg.

Een decennium later verhuisde hij de activiteiten richting Roeselare en in 1930 stapten Josephs dochter Thérèse en haar man Antoine Libeert in de zaak. En bogen ze zich over de markt van holle chocoladefiguren. Met succes, want sindsdien vormen die een van dé ankerpunten binnen de zaak.

“Op de werkvloer genieten we elke dag van onze creaties. Ze zijn dan ook veel te lekker om zomaar links te laten liggen”

In 2013 stapte de vierde generatie aan boord. Vandaag zijn Lily (40) en Georges Libeert (36) co-CEO, Jerome is actief als operationeel manager en Désirée is aan de slag als hr-directeur van het om en bij 140 medewerkers tellende bedrijf. Ze delen stuk voor stuk de passie voor lekkere chocolade.

Kip Mathilda

Sinds 2015 vaart het voormalige Italo Suisse ook onder een nieuwe vlag en prijkt de familienaam trots op elke verpakking. “In tien jaar hebben we onze nieuwe naam stevig op de kaart gezet”, stelt Lily Libeert. “Daar zijn we best trots op, maar alles staat of valt met onze smaak. De fond van ons verhaal bestaat nog altijd uit de recepten die onze overgrootvader heeft gecreëerd. Daar maken we het verschil mee.”

Libeert produceert, naast de typische chocoladetabletten, ook tal van figuren. Van Smurfen over rendieren, dino’s en sinterklazen tot schattige lammetjes, paashazen en zelfs een 920 gram zware kip. “Mathilda”, glimlacht Lily. “Ons meesterwerk.”

Mathilda, het pronkstuk van Libeert.
Mathilda, het pronkstuk van Libeert. © Libeert

De tachtig miljoen chocoladeproducten die jaarlijks bij Libeert de deur uit gaan, zijn voornamelijk voor de retailsector bestemd. “We liggen bij alle grote supermarkten in de rekken, maar ook bedrijven doen graag een beroep op ons om hun medewerkers of klanten in de watten te leggen.”

Ongeveer 65 procent is voor het buitenland bestemd. “Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk… Momenteel zetten we ook onze eerste stapjes op Amerikaanse bodem, maar België zal altijd een belangrijke markt voor ons blijven.”

“Ik word nog altijd gelukkig wanneer ik tijdens mijn inkopen onze chocolade op een prominente plek zie prijken. Dan begin ik soms zelf de figuurtjes te herschikken. Omdat ik apetrots ben op wat we hier neerzetten”

“Ik word er nog altijd gelukkig van wanneer ik tijdens mijn wekelijkse inkopen onze Libeert-chocolade op een prominente plek zie prijken. En dan begin ik soms zelf de figuurtjes wat te herschikken. Omdat ik apetrots ben op wat we hier allemaal samen neerzetten.”

Daarbij is innovatie een belangrijke factor. “Alles wat we hier maken, is tot in de kleinste details zelf bedacht, ontworpen en vervaardigd. Zelfs het design van onze verpakkingen nemen we voor onze rekening. Die verticale integratie is, samen met onze decennialange ervaring en ambachtskennis, een enorme troef.”

Gouden wikkel

Die komen ook in aanloop naar Pasen gretig uit de verf. Liefst dertien miljoen figuurtjes gaan er momenteel over de toonbank. “Het doet deugd te weten dat families en vrienden straks met onze chocolade feestvieren en mooie momenten zullen delen. Het mooiste compliment is nog altijd een glimlach. Zowel die van een kind die chocolade krijgt als van de volwassene die hem schenkt. En de eenvoudige woorden: ’t was weer lekker.”

© JOKE COUVREUR

Pasen heeft bij Libeert dit jaar ook letterlijk een gouden randje, want in het verlengde van hun honderdjarig jubileum bracht het bedrijf een speciale reeks paaseitjes met gouden wikkel op de markt. Wie die vindt, kan op de website een foto uploaden en maakt zo kans om zijn of haar lengte in chocolade te winnen. De West-Vlaamse variant van Sjakie en de Chocoladefabriek, als het ware. “De wedstrijd loopt nog tot en met 5 mei, maar is nu al een succes. Het is mooi om te zien hoe mensen zich ook emotioneel met ons merk verbonden voelen.”

Op Pasen zelf zal er bij Lily en de andere Libeerts uiteraard chocolade aan de feestdis te vinden zijn. “Dat spreekt voor zich”, straalt ze. “Maar hier genieten we elke dag van onze creaties. Ze zijn dan ook veel te lekker om zomaar links te laten liggen.”

Gouden wikkel gevonden? Surf naar www.libeert.com/nl/100jaar

© JOKE COUVREUR

Partner Content