Mocht de logica gerespecteerd zijn, dan stond Nathalie Christiaens nu voor de klas om jongeren de essentie van economie of wiskunde bij te brengen. Hoe het dan komt dat zij aan het hoofd staat van een atypisch rekruteringskantoor? Omdat zij tijdens haar studentenjobs al te vaak mensen ontmoette die tegen hun zin kwamen werken. “Toen ik verkoopsters zag die niet graag mensen adviseren, besefte ik dat het anders kon. Mensen worden best uitgespeeld op hun talenten.”
Door Tom Delmotte
Nathalie was er al vroeg bij om tijdens schoolvakanties en in de weekends een centje bij te verdienen. “Mijn ouders hadden een apotheek in Ingelmunster. Ik hield ervan om stiekem de verkoopgesprekken van mijn moeder te volgen. Dat contact tussen mensen intrigeerde me. Ik wilde er zelf mee aan de slag.”
Het is dan ook logisch dat Nathalie steevast voor mensgerichte bijverdiensten koos. “Ik werkte veel in de horeca, zoals in feestzaal het Berkenhof waar ik vaak dubbele shifts draaide. Ik leerde er werk zien. Of ik hielp in een kledingwinkel in Brugge. Ik kreeg er veel vertrouwen van de zaakvoerders en werd er behandeld als een volwaardig lid van het verkoopteam. Ik kan je verzekeren dat dit een jong meisje vleugels geeft.”
Op diezelfde plek is misschien wel de basis gelegd voor het project dat Nathalie vandaag elke dag realiseert met haar rekruteringskantoor vind!
“Het verbijsterde me als jongvolwassene dat ik in de verkoopsector zoveel mensen tegenkwam die tegen hun zin naar het werk trokken. Hoe vaak heb ik het niet meegemaakt dat verkoopsters begonnen te zuchten wanneer een klant binnen kwam en ertegen op zagen op hem af te moeten stappen voor een verkoopgesprek. Het kon toch niet zijn dat mensen niet konden doen wat ze graag en dus goed doen?”
Expliciet positief
Na een korte passage in de financiële sector kocht Nathalie zich in in de uitzendsector. Nu leidt ze vind!, een rekruteringskantoor dat een wat aparte plek inneemt in die traditioneel harde commerciële sector. “Met vind! gaan we altijd voor een lange termijnrelatie met onze klanten, bij ons zowel bedrijven als kandidaten. Zomaar gaten opvullen, doen we liever niet. Pas als medewerkers drie tot vier jaar onderdak vinden bij een bedrijf, zien we onze missie als geslaagd”, zegt Nathalie Christiaens.
Ik heb zelf een hekel aan gewoon uren kloppen
“Alles wat we doen, is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Dat is ook zo in mijn eigen bedrijf. Als je de bedrijfscultuur wil veranderen en teams wil installeren die zoveel mogelijk zelf het heft in handen nemen, begin dan bij de ceo. En dus heb ook ik moeten leren loslaten en delegeren. De klik is er gekomen toen ik expliciet koos voor het positivisme. Nu denk ik steevast in termen van oplossingen en niet langer van problemen.”
Die positieve ingesteldheid merk je ook in het hoofdkantoor in Roeselare. Het team werkt er in een vrij informele setting waar niet alles rond werk draait. Zo kan het personeel er er tijdens de pauzes musiceren of fitnessen. En er is zelfs een groentenserre die samen onderhouden wordt. “Ik heb zelf een hekel aan zomaar uren kloppen, dus gun ik ook onze medewerkers een aangename en gevarieerde werkomgeving.”
Kansen geven en grijpen
Het valt op dat er bij vind!veel jonge mensen werken. “We geven graag kansen. Werken met jobstudenten is niet altijd evident in onze business, wel zetten we heel actief in op stagiairs. Gelukkig kijken steeds meer bedrijven anders aan tegen stages en studentenjobs. Vroeger was er al eens de neiging om alle vervelende klusjes aan de studenten te geven. Nu beseffen ondernemers vaker de waarde van die jonge gasten. Niet alleen zijn ze mee met alle nieuwste technologieën, talentvolle jongeren kan je op die manier ook een eerste keer aan je binden.”
Volgend jaar bestaat vind! 25 jaar. Op de vraag waar de groep binnen pakweg tien jaar wil staan, moet Nathalie het antwoord schuldig blijven. “Het zijn onze medewerkers die zullen bepalen hoe vind! verder zal evolueren. Ik ben er om de positieve lijnen uit te zetten, zij zijn er om de kansen te grijpen.”
De Vakantiejob van de ceo
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier