Op de nieuwe coronakaart, die door Buitenlandse Zaken woensdag werd gepubliceerd, kleurt Spanje bloedrood. Reizen van en naar het land is voor landgenoten vanaf vrijdag verboden. De zoveelste opdoffer voor de toeristische sector, waar bij velen het water reeds aan de lippen staat. Aline Herman, zaakvoerster van het busbedrijf Herman en Vandamme, ziet hierdoor bijna 1.300 reizen in rook opgaan. “Op iets minder dan een kwartier ging de status van toegelaten naar compleet verboden. Hoe moeten wij hier in hemelsnaam nog een toekomstperspectief in zien?”
Hoewel de situatie in België ondertussen onder controle is en de tweede golf werd afgevlakt, steekt het Chinese virus elders in Europa opnieuw de kop op. Vooral Spanje, de toeristische bestemming bij uitstek, blijkt het op de nieuwe coronakaart erg slecht te doen. Vanaf vrijdag 16 uur is het voor Belgen verboden om richting Spanje te trekken. Wie uit Spanje terugkeert, moet verplicht in quarantaine gedurende 14 dagen.
Slechte communicatie
Voor Herman & Vandamme, het Meens busbedrijf, kwam de aanpassing als een donderslag bij heldere hemel. “Wij moeten dergelijke info ook via dezelfde kanalen verkrijgen”, foetert Aline. “Er is geen speciale hotline voor mensen die in de toeristische sector werken. Er werd aan iedereen beloofd om iedere woensdag, op een vast tijdstip, de kleuren aan te passen. De afgelopen weken zat ik dan ook als een paranoïde oude dame telkens maar te klikken op de website van de overheid om te kijken of de nieuwe kleuren er al waren. Afgelopen woensdag zat ik opnieuw op post en de tijd verstreek zonder dat de kleuren veranderden. Ik was opgelucht en ging naar huis, tot een kwartier later een van onze chauffeurs belde. Buitenlandse zaken had dan uiteindelijk toch besloten om Spanje volledig rood te kleuren.”
Aline ergert zich niet alleen aan de communicatie maar ook aan het totale gebrek aan uniformiteit binnen Europa. “Volgens België is Spanje gevaarlijk maar Spanje zelf denkt daar dus helemaal anders over” klinkt het. “Meer nog, als we de cijfers van de Spaanse tegenhanger van Sciensano bekijken, dan doet Spanje het pakken beter dan Vlaanderen. Als kers op de taart gelden de regels dan ook enkel voor Belgen, waardoor een Spanjaard perfect hierheen kan reizen zonder enige vorm van beperking. Dit krijg je toch niet meer uitgelegd aan de mensen?”
Monsterverlies
Naast de praktische chaos kijkt Aline ook op tegen een monsterverlies voor de firma. “Twee bussen waren nog maar net vertrokken en ter hoogte van Reims lieten we ze weten dat ze terug mochten keren”, sluit ze af.
“Daarnaast zitten we ook nog met reizigers in Spanje die we meteen hebben gevraagd hun koffers te pakken zodat ze tijdig thuis raken, zonder dat ze in quarantaine moeten. De grootste oplawaai is dat we meteen ook 1300 reizen, in de richting van Spanje, hebben moeten annuleren. We hebben besloten om al zeker tot eind oktober niet meer richting Spanje te rijden. We kunnen het risico niet nemen nogmaals te stranden. We hopen alleen dat de klanten niet massaal hun geld terug zullen vragen maar eerder zullen opteren voor een verplaatsing van hun reis. We hopen dat we tegen april 2021 opnieuw normaal zullen kunnen werken want als het dan niet kan, dan weet ik niet meteen meer hoe we nog verder zullen kunnen.”