Brouwerij Rodenbach opent Het Foederhuis en tilt bierbeleving naar een hoger niveau

Op de foto Koen Vannieuwenborgh, Peter Buelens, Nancy Verschaete, Didi Decaesteker en burgemeester Kris Declercq. © Stefaan Beel
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

De kelder met de 294 eikenhouten foeders maakt de brouwerij Rodenbach op wereldniveau uniek en dat willen ze met een vernieuwd toeristisch en culinair aanbod nog meer in de verf zetten. “We gaan naast groepen extra inzetten op individuele bezoekers waarbij we ons bezoekerscentrum omvormen tot een belevingscentrum.”

Waar zich tot voor kort zaal Ter Eeste bevond is nu een compleet nieuw bierbelevingscentrum uitgewerkt dat meer moet inspelen op de behoefte van de biertoerist anno 2024. “In 2001 werd het bezoekerscentrum hier geopend en het heeft gedurende die 22 jaar de toon gezet op gebied van biertoerisme”, zegt Pieter Buelens, Communication Manager van de groep Royal Swinkels waaronder de brouwerijen Rodenbach, Palm en De Hoorn opereren. “Maar wat de biertoerist wil, is de voorbije jaren veranderd. De bezoeker wil naast het verkrijgen van informatie vooral ook iets beleven. Naast groepsbezoeken willen we nu ook inzetten op het ontvangen van een individuele bezoeker met of zonder reservatie.”

Didi Decaesteker, de opvolger van brouwmeester Rudi Ghequire, is de nieuwe Brand Ambassadeur Rodenbach en verantwoordelijk voor het commerciële luik en voor deze vernieuwing. Het brouwproces zelf is voortaan de verantwoordelijkheid van Koen Vannieuwenborgh.

“Voorheen was de brouwerij enkel na reservatie te bezoeken”, vertelt Didi Decaesteker. “Dat wordt nu anders. Bierliefhebbers krijgen voortaan de kans om zonder reserveren in de uitzonderlijke setting van 294 eikenhouten foeders te komen genieten van hun favoriete Vlaams roodbruin bier en dat allemaal vers getapt van het vat. Zelfs de Rodenbach Alexander kunnen ze hier zo degusteren waar die elders enkel op fles te vinden is.”

Zonneterras

“Beer & Food Pairing, dat is wat wij de bezoekers voortaan serveren met een weeklunch, huisbereide seizoensgebonden gerechten en klassiekers als garnaalkroketten, stoofvlees met Rodenbach en koude tapas met Noordzeegarnalen en een frisse Rodenbach erbij. Voor de classictoer betaalt men 17 euro, de Grandcrutoer kost 22 euro telkens bezoek aan de foederzaal inbegrepen. Bij die laatste formule hoort onze nieuwe bierdiscovery waarbij bij vier Rodenbachbieren telkens een lekkere bierbite wordt geserveerd. Er is plaats voor tachtig bezoekers.”

“Blikvanger wordt ons zonneterras met zicht op de historische en geklasseerde oude brouwzaal en de iconische moutast waar nog eens tachtig mensen terecht kunnen voor een drankje of een lunch. Het Foederhuis is open van woensdag tot en met zondag van 11 tot 19 uur en dat zonder reservatie. Elke openingsdag is er om 14 uur ook een begeleide rondleiding gepland. Ook hiervoor moet met niet reserveren.”

Dinner by candlelight

“We sluiten bewust om 19 uur de deuren want het is geenszins onze bedoeling om in concurrentie te gaan met de Roeselaarse horeca.”

“Uiteraard blijven we verder ook inzetten op onze gekende groepsbezoeken en vanaf nu kan dat met of zonder lunch- of dinnerformule. Tafelen zullen de gasten doen tussen de imposante vaten in de foederzaal in een uitzonderlijk kader by candlelight. Daar hebben we plaats voor honderd mensen.”

“De opening van Het Foederhuis is slechts stap één in de uitbouw van ons belevingsparcours. In mei opent een volledig nieuwe biershop en in het najaar kunnen we de bezoekers een vernieuwd interactief parcours aanbieden doorheen de brouwerij onder de titel Blend Your Rodenbach”, besluit Didi Decaesteker.

“Dit is erfgoed op vele gebieden”, zei burgemeester Kris Declercq bij de opening van het Foederhuis. “Uiteraard historisch want de brouwerij was de start van de industriële revolutie in Roeselare. Het is ook artistiek erfgoed. Je kan niet anders dan in bewondering staan als je de foederkathedraal binnenstapt maar het is evengoed vloeibaar erfgoed want Rodenbach won ontelbare prijzen en is wereldberoemd. Dit project sluit perfect aan bij onze ambitie om verder te gaan met de uitbouw van de Valley of Food. Dit Foederhuis zal daar een belangrijk onderdeel van zijn.”

De publieksingang voor voetgangers en fietsers bevindt zich in de Spanjestraat 133. Parkeren kan op het Rodenbachterrein via de ingang op de Onze Lieve Vrouwemarkt.

Meer op www.rodenbach.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier