Brasserie Flandria naar Raad van State tegen gedwongen sluiting: “Horeca weer slachtoffer”

Jan-Willem en Louis Pauwelyn willen liever vandaag dan morgen hun Brasserie Flandria weer openen. © Stefaan Beel
Philippe Verhaest

De uitbaters van Brasserie Flandria in Roeselare trekken naar de Raad van State. Ze vechten de verplichte sluiting van de cafés en restaurants aan omdat er nergens in het Ministerieel Besluit vermeld wordt dat er na twee weken een evaluatie van de maatregelen zou komen. “En dat is toch overal zo verkondigd geweest? Bovendien is er geen wetenschappelijk bewijs dat het gros van de besmettingen uit de horecawereld komt.”

Uitbaters Jan-Willem (24) en Louis Pauweleyn (23) van Brasserie Flandria uit Roeselare willen dat de verplichte sluiting voor cafés en restaurants opgeschort wordt. Daarvoor trekt het duo naar de Raad van State. “Overal werd toch gezegd dat de maatregelen na twee weken geëvalueerd zouden worden? Wel, nergens in het Ministerieel Besluit wordt daar melding van gemaakt. Dat kan toch niet?”

De broers gingen in december 2017 met hun zaak van start in een voormalige garage in hartje Roeselare en timmerden de voorbije drie jaar hard aan de weg. “We hebben een goeie reputatie opgebouwd en lokken veel vaste klanten, maar wat 2020 ons gebracht heeft, is ongezien”, zuchten ze.

“We zijn het beu dat de horecasector steeds geviseerd wordt als broeihaard voor het coronavirus. Nu zijn we al voor de tweede keer het slachtoffer. De lockdown van dit voorjaar was al een harde noot om kraken, deze nieuwe verplichte sluiting van één maand hadden we echt niet zien aankomen. Net als zoveel collega’s dachten we aan een gelijkschakeling met de cafés: sluiten om 23 uur. Het is echter veel slechter nieuws geworden.”

Advocaat onder de arm

Die nieuwe gedwongen sluiting is volgens Jan Willem en Louis Pauwelyn ook een stap te ver. Dinsdag dienden ze, bij monde van hun advocaat Gregory Verhelst uit Antwerpen, bij de Raad van State een vordering tot schorsing van het Ministerieel Besluit dat bepaalt dat alle horecazaken sinds maandag een maand lang gesloten moeten blijven.

Deze nieuwe sluiting is er voor ons ver over. We zijn oprecht kwaad en willen het hier niet bij laten – Jan-Willem en Louis Pauweleyn

“De politici beseffen waarschijnlijk niet hoe hard dit bij ons aankomt. We zijn nog jong en investeren elke dag opnieuw in onze droom. We zijn erin geslaagd om Brasserie Flandria uit te bouwen tot een bloeiende zaak en ook al was dat niet altijd even makkelijk, we bleven ervoor gaan. We hebben de veiligheidsmaatregelen tegen het coronavirus altijd met plezier in de praktijk omgezet: handgel, mondmaskers, voldoende afstand, plexischermen, registratieformulieren… We deden het allemaal. Maar de afgelopen maanden is letterlijk niemand ons om een aanwezigheidslijst komen vragen. Dat steekt. Wij willen gewoon ons werk blijven doen, maar dat wordt ons niet toegestaan. Niet alleen wij staan in de kou, ook onze drie vaste werknemers, onze flexi-jobbers, onze klanten… Deze nieuwe sluiting is er voor ons ver over. We zijn oprecht kwaad en willen het hier niet bij laten.”

Bewijzen gevraagd

De broers vragen geen vernietiging, wel een schorsing. “De regering moet bewijzen op tafel leggen dat de besmettingen effectief uit de horeca komen. In de media werd ook gezegd dat de sluiting na twee weken zou geëvalueerd worden, maar in het ministerieel besluit is daar geen letter over terug te vinden. Veel politici nemen blijkbaar beslissingen om op een goed blaadje te staan, maar er is een groot verschil tussen hun woorden en daden.”

“We zijn er ons van bewust dat onze slaagkansen niet zo groot zijn, maar ook als kleine garnaal kan je het opnemen tegen een mastodont. We willen een duidelijk signaal geven en hopelijk krijgen we navolging. Want samen sta je sterk.”

Of Brasserie Flandria na de maand sluiting weer zal kunnen openen, laten de broers in het midden. “Afgelopen voorjaar moest de horeca ook ‘slechts’ drie weken dicht. Het zijn drie maanden geworden. We weten écht niet wat er nog allemaal boven ons hoofd hangt.”

De Raad van State zou volgens de uitbaters in de loop van volgende week een uitspraak doen. Eerder stapten ook al de belangenverenigingen van de horecasector naar de Raad van State.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier