Woningen in West-Vlaanderen zijn iets goedkoper geworden

© Belga
© Belga

In de eerste maanden van het jaar is het aantal vastgoedtransacties in België met 11 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Dat blijkt uit de Notarisbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot). In West-Vlaanderen betaal je iets minder voor de aankoop van een woning.

Tussen 1 januari en midden maart – toen vorig jaar de eerste lockdown inging – waren er 11 procent meer transacties dan in 2020. Vooral in Vlaanderen was het druk, met een stijging met 14,7 procent.

“De stijging die we nu zien, maakt deel uit van de inhaalbeweging die begonnen is na de eerste lockdown. Tijdens de lockdown waren vastgoedtransacties en bezoeken niet mogelijk en de mensen waren op hun honger blijven zitten”, zegt Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be. Hij geeft aan dat waarnemers verwacht hadden dat die forse inhaalbeweging eind vorig jaar zou stoppen. “De rush op het vastgoed is echter nog steeds bezig”, klinkt het.

Investering

Van Opstal ziet twee verklaringen voor de sterke stijging van het aantal transacties. “Door corona zijn mensen anders beginnen te kopen. Mensen die kleiner behuisd zijn en ineens van thuis uit moesten werken en de kinderen thuis moest opvangen, zijn op zoek gegaan naar alternatieven”, zegt Bart Van Opstal. “Bovendien zijn de rentevoeten historisch laag, waardoor mensen misschien vroeger dan gepland een huis aankopen. En er zijn ook meer mensen die op zoek zijn naar een eigendom om te verhuren. Het geld op hun spaarboekje brengt niets op en kost zelfs geld, dus mensen kiezen ervoor om te investeren in vastgoed.”

Hoewel het aantal vastgoedtransacties blijft stijgen, vertraagt de stijging van de prijzen. “Eind vorig jaar was er nog een prijsstijging van 6 procent bij de woningen en 7 procent bij de appartement, nu is er nog een stijging 1,7 en 2,7 procent”, zegt Van Opstal. “Dan kan verklaard worden door het feit dat mensen in vergelijking met vorig jaar wat meer limieten stellen voor hun budget en wat meer onderhandelen.”

gemiddelde prijs

Een woonhuis in België kostte in het eerste trimester gemiddeld 281.705 euro, een prijsstijging van 1,7 procent in vergelijking met het jaargemiddelde van 2020. Op vijf jaar tijd steeg de gemiddelde prijs van een woning in ons land met 20,4 procent.

In Vlaanderen was de stijging begin dit jaar hoger (+2,5 procent) en bedroeg de gemiddelde prijs van een huis 314.360 euro. In West-Vlaanderen was er echter een lichte daling van de prijzen en kostte een woning 0,3 procent minder.

De prijs van de appartementen steeg in België met 2,7 procent, tot gemiddeld 250.655 euro. In West-Vlaanderen was de stijging met +1 procent het kleinst, tot gemiddeld 276.842 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier