‘Vuile hoek’ maakt plaats voor nieuwbouwproject na jarenlange procedure: “Nu wordt het een mooie hoek!”

Ontwikkelaar Hendrik Constandt wil van de vuile hoek weer een mooie hoek maken. Rechts zie je een beeld van de locatie vroeger. © JRO/gf
Redactie KW

De zogenaamde ‘vuile hoek’ in de Nieuwpoortsesteenweg op de hoek met de Toekomststraat in Oostende krijgt na een jarenlange procedure met de voormalige bouwpromotor eindelijk een nieuwe invulling. De oude gebouwen maken plaats voor het nieuwbouwproject Residentie Futuro.

De gebouwen op de hoek van de Nieuwpoortsesteenweg en de Toekomsstraat staan al jaren leeg. Op bepaalde Facebookpagina’s wordt de hoek ‘de vuile hoek’ genoemd. Als reden van de verloedering van de panden in de Nieuwpoortsesteenweg 15, 17 en 19 werd dikwijls naar voor geschoven dat de eigenaars in een erfeniskwestie verwikkeld zaten. Dat klopt echter niet. Veertien jaar geleden was er een deal met een bouwpromotor die eigenaar was van de nummers 17 en 19. Het nummer 15 is eigendom van een privé-eigenaar en werd ondertussen al afgebroken.

Plots in stroomversnelling

Na een jarenlange procedure verkocht de bouwpromotor de gebouwen uiteindelijk toch en dat heeft ervoor gezorgd dat het project in een stroomversnelling kwam. De bouwvergunning werd dan ook definitief afgeleverd. In een ver verleden werd in het nummer 15 een decoratiewinkel uitgebaat, in het nummer 17 werd dan weer een speelgoedwinkel uitgebaat en het nummer 19 werd uitgebaat door de familie Vanackere als meubelwinkel. Maar heel vroeger was er een zogenaamd Tramhuis. Paardenkoetsen reden er binnen via de Toekomststraat 4. Later werd het het Tramsyndicaat – een van de grootste vakbonden vroeger – en daarna werd het omgebouwd tot een café-hotel. Op vandaag valt er van het Tramhuis niets meer te bespeuren en staat er een appartementsgebouw in de plaats.

“Het wordt ook een duurzaam verhaal, want elk appartement krijgt een individuele warmtepomp met vloerverwarming”

Nu de vergunning door de stad afgeleverd werd, zullen de afbraakwerken van de verloederde panden heel snel starten. “In mei staan de afbraakwerken gepland”, zo zegt ontwikkelaar Hendrik Constandt van HCC uit Oostende. “In plaats daarvan komen er twintig volwaardige appartementen van minstens 100 vierkante meter, een handelszaak op de gelijkvloerse verdieping, twaalf garages in een ondergrondse parking die met een autolift bereikbaar zal zijn en vier staanplaatsen voor auto’s op het gelijkvloers.”

EPC-score A

Het project betekent een grote opwaardering voor de buurt, want tot nu toe was de hoek een doorn in het oog van de buurt. “De gevel van het gebouw wordt opgetrokken in een lichtgrijze natuursteen en het schrijnwerk wordt voorzien in koperkleurig aluminium. Dit wordt een hele mooie hoek”, aldus Constandt. “Het wordt ook een duurzaam verhaal, want elk appartement krijgt een individuele warmtepomp met vloerverwarming en en EPC-score A. De appartementen zullen goed geïsoleerd worden, ook op akoestisch vlak. Het glas wordt dan weer voorzien met zonnefactor.”

Als alles goed gaat zouden de ruwbouwwerken kunnen starten tegen 1 september. De oplevering is voorzien voor eind 2025.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier