Tuinwijk in Poelkapelle wordt energievriendelijker met nieuwbouw
Zes huurwoningen van de Tuinwijk in Poelkapelle gaan tegen de vlakte. Ze ruimen de plaats voor energiezuiniger huizen.
De sociale bouwmaatschappij De Mandel wenst te vernieuwen en comfortabele huurwoningen aan te bieden. “De ambitie van De Mandel wordt in de Tuinwijk waargemaakt. In Poelkapelle werd een halve eeuw terug 20 woningen opgericht die nu aan vernieuwing toe zijn”, zegt schepen van ruimtelijke ordening Peter Vantomme.
Om de renovatie in te zetten, worden de woningen met huisnummer 1, 2, 3, 8, 9 en 10 afgebroken. Het architectuurbureau Vaneeckhout uit Roeselare begeleidt het project. Het bureau ontwierp de energiezuinige huizen die perfect aansluiten met de bestaande bebouwing in de schaduw van de kerk. Door de kleurkeuze van de gevelsteen zorgt de architect voor een aangenaam contrast in het straatbeeld.
De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen zorgt in samenspraak met studiebureau BVP uit Destelbergen, het gemeentebestuur en De Mandel dat de voor- en zijtuinen functioneler worden ingericht, omringd met groen. Het voetpad langs de kerk tussen de Tuinwijk en de Nieuwplaats wordt volledig vernieuwd en aangelegd op een breedte van 2.1 m. De niet-functionele asfaltverharding wordt vervangen door groen.
Parkeervoorziening
Er zullen 4 garages voorzien worden naast de bestaande garages bij het achtergelegen appartement in de Nieuwplaats. Deze nieuw te bouwen garages aan de Nieuwplaats zijn te bereiken via het wandelpad naast de Tuinwijk 1 en via een nieuw aan te leggen privaat wandelpad langs de Tuinwijk 8.
Bij Tuinwijk 3 zal er een inpandige (aansluitend met woning) garage voorzien zijn, om zo een elegante overgang te verkrijgen bij de bestaande naastgelegen bebouwing.
Er zal een carport voorzien worden naast de woning van de Tuinwijk 10.
Elke energiezuinige woning beschikt op die manier over een overdekte autostaanplaats en over een ruime goed bereikbare fietsenberging bij de woning of bij de garage.
Energiezuinig
De woningen in de Tuinwijk bestaan uit een halfopen woning met aansluitend 2 rijwoningen en een rij van 3 woningen bestaand uit 2 halfopen woningen met tussenin een rijwoning. Er worden 3 woningen met 3 slaapkamers gebouwd en 3 woningen zullen voorzien zijn van 2 slaapkamers.
De nieuwe woningen zijn zeer energiezuinig door een doorgedreven isolatie en door zonnepanelen te voorzien op het dak. “Het berekende energiepeil zal maximum E30 zijn, waardoor de woningen het label BEN krijgen”, benadrukt klimaatschepen Laurent Hoornaert. BEN staat voor Bijna Energie Neutraal. Vanaf 2021 is het wettelijk verplicht om voor nieuwbouw of gelijkwaardig een E-peil van 30 te halen. Het E-peil is een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw is.
Voor de woningen en de infrastructuurwerken wordt eind 2021 een bouwaanvraag ingediend.
(PC)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier