Sporthal Ruiselede krijgt indrukwekkende facelift: “We willen klaar zijn voor toekomst

Schepen Frans Debouck aan de nieuwe zaalingang in aanbouw: “Veel lokalen worden gegroepeerd.” © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Sportlui kunnen sinds april vorig jaar maar beperkt gebruik maken van het gemeentelijk sportcentrum aan de Tieltstraat in Ruiselede. In het oorspronkelijke meerjarenplan ging het louter om de bouw van nieuwe kleedkamers. Maar wie de werfzone even verkent, stelt vast dat het hier gaat om een grondige en indrukwekkende renovatie. “We willen anticiperen op de toekomst”, zegt schepen voor sport Frans Debouck (RKD) niet zonder trots.

Voor de sportlui van Ruiselede is het al een jaar behelpen, wanneer ze de zalen Sport en Spel en de multifunctionele sportzaal willen gebruiken. De hoofdingang is volledig geblokkeerd, de parking is één grote werfzone, de kookzaal en vergaderzaal zijn tijdelijk onbeschikbaar en zelfs de verouderde lokalen zijn maar beperkt bruikbaar. Aanvankelijk was het plan om meer nieuwe kleedkamers te voorzien, maar ondertussen maakt een kleine rondgang door de werfzone duidelijk dat het hier wel degelijk gaat om een grondige en indrukwekkende renovatie.

Veel ruimte

“De hele voorgevel hebben we enkele meter vooruitgeschoven en vernieuwd, waardoor er concreet zo’n 150 m² ruimte bijkomt”, legt schepen Debouck uit. “Binnen die ruimte wordt alles gegroepeerd: een ruime, overdekte ingang, een moderne balie, vergaderlokaal, acht zeer ruime kleedkamers, evenveel ruime douches, burelen, wc’s, kleedkamers voor scheidsrechters, technische ruimte en berging. Er komt een state of the art ventilatie- en verwarmingssysteem op warmtepomp en zonnepanelen. Naast de reeds beschikbare regenwaterput van 40.000 liter, is er een tweede voorzien van maar liefst 60.000 liter. Dat maakt dat alle toiletten en kuisfaciliteiten op regenwater draaien. In totaal gaat het om een investering van 901.728 euro.”

Dit wordt een indrukwekkende sportieve hotspot

Voor dat geld krijgen de sportclubs in Ruiselede heel wat terug. Opvallend zijn de ruimtes, de overzichtelijke indeling en de logica in het renovatie-plan. Er blijft één ruime toegang en er komt een duidelijke afscheiding tussen de gang waarlangs supporters naar de tribune en de cafetaria gaan en de gang naar de kleedkamers. Er is een ook een opvallend comfortabel aanbod aan ruime toiletten voor gehandicapten. Het moet een indrukwekkende sportieve hotspot worden.

Zoals het er nu naar uitziet, hoopt het gemeentebestuur de werken klaar te krijgen om en rond het bouwverlof deze zomer. “Dat zou ideaal zijn, pal voor de heropstart van de competitiesporten na de zomer”, aldus schepen Debouck. Tot dan is het nog even behelpen en de toegang achteraan gebruiken of via de buitendeur van de keuken. Ondertussen wordt eveneens overwogen om een nieuwe, zwaardere elektriciteitscabine te voorzien. Zeker als het sportcentrum in een latere fase nog met een extra zaal zou uitgebreid worden.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier