Site Steenbakkersstraat wordt nieuwe en multifunctionele scholencampus: “Plannen werden al eerder aangekondigd, maar zijn nu vergund”

Zo moet de nieuwe campus er gaan uitzien. © GF
Redactie KW

Op de site van de Steenbakkersstraat in Oostende – het voormalige Sint-Lutgardisinstituut – komt er een nieuwe scholencampus. Daarvoor wordt het gebouw gedeeltelijk gesloopt en aansluitend heropgebouwd en gerenoveerd. Ook de omgevingsaanleg is in de plannen voorzien.

De huidige schoolsite in de Steenbakkersstraat 80 bestaat uit verschillende gebouwen die grotendeels leegstaan. Om de site om te vormen tot een volwaardige scholencampus zullen enkele gebouwen worden gesloopt, waaronder de sporthal, het voormalige klooster en een bijgebouw van het kinderdagverblijf. Het ontwerp is van de hand van architectenbureaus Plantec en arQ.

Harmonieus geheel

© GF

Er komt een nieuw gebouw langs de Steenbakkersstraat, dat doorloopt naar de Nijverheidstraat. Dit nieuwe gebouw zorgt voor een harmonieuze integratie in de bestaande omgeving. Het bestaande gebouw aan de Schildersstraat/Steenbakkersstraat blijft behouden en wordt grondig gerenoveerd.

De gevels van de nieuwe campus krijgen een uniforme uitstraling door bakstenen op het gelijkvloers, met daarboven lichte gevelmaterialen voor de lagere school en sporthal. De kleuterschool krijgt twee verdiepingen met speelse raamindelingen en kleuraccenten. De sporthal krijgt lichte kleuren, waardoor een harmonieuze overgang ontstaat naar de gebouwen errond.

Multifunctionele scholencampus

© GF

Rond de scholencampus wordt er ook gewerkt. De speelplaats wordt groener, de site krijgt een natuurlijke waterinfiltratie en er komt een groene ruimte met wadi’s en streekeigen beplanting. Er komt een overdekte speelplaats die zowel schaduw als speelruimte biedt. De speelplaats wordt afgesloten van de Nijverheidstraat door een tuinafsluiting met planten.

De bedoeling is om zo snel mogelijk te starten met de werken. “Het doel is om een multifunctionele scholencampus te creëren voor een kleuterschool, een lagere school, een kinderdagverblijf en sport- en jeugdaccommodaties in harmonie met de buurt. Er wordt veel aandacht besteed aan het minimaliseren van hinder voor de omgeving en het verbeteren van biodiversiteit, bodem- en luchtkwaliteit. Hemelwater wordt zoveel mogelijk opgevangen en hergebruikt en er wordt geïnvesteerd in hernieuwbare energie”, aldus Kurt Claeys, schepen van Ruimte en Wonen.

© GF
© GF
© GF
Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier