
De kerkfabriek St.-Bavo van Watou probeerde de pastorie rechtover de kerk openbaar te verkopen via het onlineplatform Biddit. De instelprijs bedroeg 295.000 euro, maar er waren blijkbaar geen gegadigden. De kerkfabriek overweegt nu het gebouw op een andere manier van de hand te doen.
Biedingen om de beschermde pastorie uit 1800, die bovendien deel uitmaakt van het beschermd dorpsgezicht, konden gebeuren van 18 tot 26 maart. “Gedurende de verkoopperiode was er blijkbaar geen belangstelling. Maar gezien er sinds het vertrek van pastoor Ludo Lepee geen bedienaar van de eredienst meer is in Watou, willen wij het gebouw toch graag zo vlug mogelijk verkopen. Want ondertussen blijven de voorschotfacturen van bijvoorbeeld gas en elektriciteit binnenkomen. We zullen bespreken op welke manier we nu zullen verkopen, waarschijnlijk wordt dat uit de hand”, zegt CD&V-gemeenteraadslid Jozef Delalleau, tevens penningmeester van de kerkfabriek St.-Bavo.
Schepen van Kerkbesturen Ben Desmyter (CD&V): “Het is noodzakelijk dat in de verkoopakte van de pastorie een regeling wordt opgenomen met betrekking tot het kunstwerk dat aan de pastoriemuur in de Kapelaanstraat is bevestigd. De kerkfabriek is bereid om dit vast te leggen als een erfdienstbaarheid ten behoeve van het openbaar domein van de stad Poperinge. De stad zal het gedicht ‘Het land van Amen’, dat momenteel aan de pastoriemuur hangt, maar zich in slechte staat bevindt, volledig restaureren.”
Op 27 maart 2008 heeft de kerkraad van de kerkfabriek Sint-Bavo de plaatsing van een openbaar urinoir op het terrein rondom de pastorie goedgekeurd. Het bestaande urinoir, dat ook op het terrein van de te verkopen pastorie staat, zal eveneens worden opgenomen als een erfdienstbaarheid ten behoeve van de stad.
Andere aan- en verkopen
De stad wil via Biddit, eigenaar worden van een woning gelegen in de Veurnestraat. “Deze woning is, samen met het handelspand in de Veurnestraat 24, gelegen naast het Sociaal Huis, en het biedt voor ons bestuur perspectieven voor toekomstige verdere ontwikkelingen van de administratieve site”, zei de burgemeester.
De grond en het gebouw, gelegen op de hoek van de Mandeldreef en de Deken De Bolaan, samen goed voor 1.745 m2, worden door de stad openbaar verkocht via Biddit. Het gebouw moet gesloopt worden, en is gelegen in een zoen voor gemeenschapsvoorzieningen en/of wonen.
Café kopen
De stad treft voorbereidingen voor een structurele aanpak van de vernieuwing van de stationsomgeving. Een van de belangrijkste ambities van het masterplan Station Poperinge vormt het verbeteren van de fietsbereikbaarheid van het station. “Daarom wensen we de Quintenswandeling door te trekken tot aan het station via de oude spoorwegbedding tussen de Prof. De Wulfstraat en de Nieuwstraat. Hier wordt zowel een wandel- als fietspad voorzien. De fietsverbinding wordt verder doorgetrokken langs het spoor, tussen de stationsparking en het eindspoor, richting het bedrijventerrein Sappenleen. Zo kan een fietsverbinding via de bedrijvenzone worden gerealiseerd tot aan de Europalaan”, zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).
Om dit masterplan te realiseren dienen vijf woningen aangekocht te worden die nadien zullen gesloopt worden. De stad is reeds in het bezit van vier ervan, en heeft een voorkooprecht op de vijfde woning in de Ieperstraat (een café) en wenst deze ook aan te kopen. “Omdat de echtgenoot van een raadslid mede-eigenaar is van dat café, zijn we juridisch verplicht om te werken met een onteigeningsprocedure”, aldus nog de burgemeester.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier