Natuurpunt dient beroep in tegen bouw van nieuwe surfclub op strand van Oostende: “Belemmert werking van strand als zeewering”

Zo ziet de Surfclub er nu uit (links) en dit moet het worden (rechts). © JRO/GF
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

In augustus keurde het Oostendse schepencollege de omgevingsvergunning goed voor de bouw van een nieuwe surfclub op het strand van Oostende. Alleen lijkt Natuurpunt nu in opstand te komen tegen de bouw van een surfclub op het strand. De natuurbehoudsvereniging heeft nu een beroep ingediend bij de gouverneur.

De stad Oostende pakte begin augustus groots uit met het nieuws dat er binnenkort een nieuwe surfclub wordt opgetrokken op het sportstrand. Momenteel wordt er gebruik gemaakt van containers om materiaal in onder te brengen voor de activiteiten op het sportstrand. De surfclub Inside/outside is bovendien sterk verouderd en nieuwe lokalen dringen zich op. “Het beachhouse dat er momenteel staat is Oostende onwaardig”, zo liet schepen van Sport Bart Plasschaert (CD&V) optekenen.

Watersport vertegenwoordigt, na voetbal en turnen, de grootste groep sporters in de badstad. Voor het nieuwe clubhuis wed gekozen voor duurzame materialen zoals beton, hout en groendaken. Er komt onder andere een nieuwe cafetaria, een polyvalente zaal voor educatieve doeleinden, een EHBO-post en sanitair. De surfclub telt zevenhonderd leden en dus is de bouw van een nieuw clubhuis een noodzakelijke investering.

Maar… natuurbehoudsvereniging Natuurpunt is geen voorstander van de bouw van een nieuw clubhuis voor de surfclub op het Oostendse strand. “Het strand is een natuurlijke dynamische zeewering. Bouwen in deze zone belemmert dan ook de interactieve werking”, zo zegt Sarah Tilkin van Natuurpunt. “Bovendien wordt er geen rekening gehouden met de voorspelde zeespiegelstijging. Daarnaast is het project niet in overeenstemming met het PRUP Strand en Dijk Oostende. Het nieuwe bouwwerk zal meer dan 8,5 meter boven het huidige peil van de zeedijk reiken. Er kan beperkt worden afgeweken van de vooropgestelde 3 meter. Er is ook sprake van een verharde oppervlakte van 804 vierkante meter, terwijl dat maximum 720 vierkante meter mag zijn.”

Natuurpunt ziet de Koninklijke Gaanderijen als mogelijkheid om een surfclub in onder te brengen. “Je krijgt meteen een herbestemming voor de stallingen en je bouwt niet op het strand”, aldus Tilkin. Ook Dement Oostende stelde een verhuis al voor.

“Een verhuis naar de Gaanderijen is onmogelijk”, zegt schepen van Sport Bart Plasschaert (CD&V). “In 2000 bouwden we een clubhuis net omdat het een probleem vormde. We zaten toen in de Gaanderijen. Het was telkens een heel gesleur om alle materiaal naar het strand te brengen. Dat was haast ondoenbaar. De footprint van het nieuwe gebouw in vergelijking met het oude, is beperkt vergroot. In het PRUP staat dat de hoogte van de dakgoot drie meter mag zijn en we werken daarom met schuine daken. Maar het is uiteraard een democratisch recht om een bezwaarschrift in te dienen. We wachten dat beroepschrift dan ook af.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier